DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
15:52

Stroll megfelezte héttizedes hátrányát, így feljött közvetlenül Perez mögé: Racing Pointok az első-második helyen.

A második szabadedzés eredménye, ami a rajtrács lehet, ha valóban nem sikerül az időjárás miatt megtartani az időmérőt:

Többen, köztük Vettel is megpróbálkoztak az utolsó gyorskörrel, de senki sem tudott javítani.

Az Alpha Tauri még tartogat egy kis izgalmat a végére. „Oroszrulett” jön, mondta Kvjatnak a csapat világnyelven: a bokszban feltettek egy szett lágy gumit, és kiküldték egy utolsó gyorskörre.

Vettel az előtte haladó autó turbulenciájára panaszkodik, amelyre érzékeny a Ferrari. A német versenyzőtől újabb köridőt vett el, ami rendszeresen előfordult az edzés folyamán.

A Mercedes arról tájékoztat, hogy Lewis Hamilton nem elégedett az autóval, ezt tükrözi hatodik helye és 0,688 másodperces lemaradása.

A hetedik helyen álló Albon látogatást tett a kavicságyban, a kanyar közepén, gázadás közben csúszott ki.

A jelenlegi állás nagy vesztese Sebastian Vettel, aki mindössze a 16. helyen áll. Ha ez lesz a rajtsorrend, a múlt hetinél is pocsékabb helyzetből kezdhet…

A kedélyek lehiggadtak, mindenki felhagyott az egykörös nekifutásokkal és közepesen vagy kopott lágyakon teljesítenek hosszabb etapokat. A sorrend vélhetően már nem fog változni: Verstappen, Bottas, Perez, Stroll és Sainz az első öt.

De ahogy leírtuk, már Verstappen az első helyen, 1:03,660-nal. Mintha egy időmérő edzést látnánk, mindenki két-három etapra futott ki lágy abroncsokon.

Hamilton köre viszont nem sikerült jól, hét tizeddel csapattársa mögött csak az ötödik helyre elég. Egy óra telt el a második edzésből, amely így áll most:

Bottas elrontja a Racing Point örömét, 1:03,703-mal az első helyre ugrott.

A Renault tájékoztatása: Daniel Ricciardót megvizsgálták az orvosi központban, és versenyzésre alkalmasnak nyilvánították.

A Red Bull Ring sajátos atmoszféráját szemlélteti a hangulatkép a McLarentől:

Perez tovább javít a piros jelölésű lágy abroncson, 1:03,877-te az első helyen! 0,502 másodperccel gyorsabb, mint a szintén lágy gumis Bottas a második helyen.

Verstappen visszajött a második helyre, Stroll harmadik, de fél másodperccel lassabb, mint csapattársa.

Albon pályaelhagyása: négy kerékkel a zöld zónán, ami a köridő törlését jelenti.

Sorban törlik a köröket pályaelhagyás miatt: Strollé és Alboné után Verstappen második idejét is elvették.

A nemrég motorerő hiányára panaszkodó Verstappen közepesen teljesítette első gyorskörét, amely második helyet ér. Ő volt az utolsó a mezőnyben: csak Ricciardónak nincs ideje, de az ausztrálnak balesete miatt már nem is lesz.

Stroll csak négy tizeddel volt lassabb Pereznél, de az ő körét pályaelhagyás miatt elvették. A két Mercedes ötödik-hatodik helyen első köreikkel – de Bottas és Hamilton még csak a közepest használta.

A két Racing Pointra felkerültek a lágy abroncsok, Perez kiváló kört ment: 1:04,087-et. 0,874-gyel gyorsabb a szintén lágyon második Norrisnál.

Az első fél óra már el is telt, mutatjuk a sorrendet. A Mercedes első gyorskörét megszakította a piros zászló, Hamiltonéknak még nincs eredményük.

Eltávolították az összetört Renault-t, újraindult a szabadedzés.

A visszajátszás tanúsága szerint a Renault hátulja a kanyarbejáraton, fordulásnál kitört, majd hátulról csapódott be a gumifalba. Ricciardo kiszállt és kicsit bicegve hagyta el az autót.

Piros zászló, Ricciardo autója összetört a 9-es kanyarban!

Megjött a két Racing Point, 56 ezredmásodperccel csapattársa előtt Lance Stroll a leggyorsabb 1:05,456-tal, közepes keveréken. A két Mercedesnek még nincs gyorsköre.

Jönnek az első köridők, nyolc versenyző a listán, a leggyorsabb most Danyiil Kvjat 1:06,116-tal.

Az első mért kör Romain Grosjeané, 1:07,159-cel. Giovinazzi és Latifi követi őt az eredménylistán.

Ennek ellenére senki sem siet, a pálya már szabad, de egyelőre mindenki a bokszban.

Többen foglalkoznak az F1-es szakírók közül azzal, hogy ha a szombati időmérő elmarad és vasárnap sem pótolják be – a holnapi napra nagy mennyiségű esőt jósolnak Spielbergben –, akkor a mostani szabadedzés eredménye alapján állhat fel a rajtrács.

Három rajthelyes büntetést kapott Lando Norris az F1-es Stájer Nagydíj első szabadedzésén elkövetett vétségét követően. A McLaren pilótája sárga zászlós szakaszon előzte meg egyik riválisát, amit az FIA nagyon szigorúan szankcionál. A pilóta emellett két büntetőpontot is kapott, de az utóbbi 12 hónapban ez az első két egység a versenyzői licencében.

 

Délután is köszöntjük az olvasókat: a „szomszédban”, a magyar határtól alig több mint 100 kilométerre fekvő Spielbergben a második szabadedzéssel folytatódik a zártkapus versenyhétvége.

Az első tréning eredménye kisebb meglepetést hozott, mivel Sergio Perez jegyezte a Racing Pointtal a legjobb köridőt, Max Verstappen és a két Mercedes előtt. Részletesebben itt az első edzésről.