DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
15:16

Az ötszörös világbajnoknak egészen biztos, hogy nem ez a kedvenc pályája. Pályafutása során nem volt még egy olyan helyszín, ahol ennyiszer, négy alkalommal kiesett volna.

Köszönjük olvasóink figyelmét, hamarosan jelentkezünk az időmérő összefoglalójával. Kellemes délutánt!

Másodpercek alatt leintették az élmezőnyt, Charles Leclerc kiemelkedő előnnyel, 1:42,519-cel szerezte meg a pole-pozíciót! Mögötte Vettel hét tizedre a második, Hamilton a harmadik. Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Raikkönen, Perez és Magnussen követi őket.

A buszmegálló-sikánban szinte lépésben haladtak az autók, Hamilton és Vettel között még a mért kör előtti utolsó métereken is helycsere volt. Mindenki a legjobb helyekre pályázik.

Tíz autó van a pályán, de akkora a forgalom, mintha kétszer ennyien lennének. Készül a top tíz a hajrára.

Az élen jelenleg Leclerc, mindenki más legalább 6 tizedre van tőle. Hamilton, Vettel, Bottas, Verstappen a további sorrend jelenleg.

Mi történik itt? A szélárnyékozás miatt annyit trükköznek a pilóták, hogy Bottas majdnem Hülkenbergnek ment neki. A Mercedes párosa szét is szakadt, nem tudja egymást húzni.

Bottas annyira lelassított a felvezető körén, hogy Hamilton kis híján felöklelte!

Megkezdődött az utolsó 12 perc!

Kiesők: Giovinazzi, Albon, Stroll, Norris, Grosjean. 

Leclerc tovább faragta a hétvége legjobb idejét, és bement 1:43 alá. 1:42,938-cal ő volt a legjobb a Q2-ben.

Az idő letelt, ám még mindenki befejezheti a megkezdett körét. Leclerc nagyon komoly első szektorral kezdett.

Alex Albon négy perccel a Q2 vége előtt kiszállt az autóból. A tizennegyedik helyen áll, de motorcsere miatt büntetést fog kapni, így nincs értelme erőltetnie.

Ha már így sorban haladunk, akkor nézzük tovább: Vertappen az ötödik és Raikkönen a hatodik, közöttük ezredek a különbségek, de a Ferrariktól közel egy másodpercre vannak.

A Mercedes közelebb lopta magát a Ferrarihoz, Hamilton hátránya két tizedmásodperc Leclerc-hez képest. Bottas csapattársától is négy tizedet kap, de így is a negyedik helyen.

Hamilton a javított autóval a hétvége során először ment 1:43 alá, de mire ezt leírtuk, a két Ferrari is megtette ugyanezt. 1:43,376 a leggyorsabb kör, Leclerc futotta.

Csak a miheztartás végett: versenyben van még a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull, a Haas, a Racing Point és a Renault párosa, valamint Norris és Raikkönen.

Eközben zöldre váltott a lámpa, kezdődik a Q2!

Mire nincs ideje a Racing Point Twitter-felelősének... A Q1 közepén arról posztolt, hogy a spái pálya 7004 méteres hossza 140 080 darab 5 centiméteres csirkefalatkát tesz ki. Köszönjük szépen.

Olaj kerülhetett a pályára az Alfából, csúszik a Q2 kezdete.

A többiek sorrendje Antonio Giovinazzi félrehúzódása miatt egy kivétellel semmit nem változott. Verstappennek elképesztő szerencséje volt, ő mindenkinél hamarabb kezdte meg a gyorskört, így a harmadik helyre ugrott előre. 

A megszakítás miatt gyakorlatilag mindenkinek az először futott körét veszik figyelembe. Ezek alapján Kubicán kívül George Russell, Danyiil Kvjat, Carlos Sainz és Pierre Gasly is kiesett.

A kettes kanyar előtt az egyik Alfa Romeo is beadta a kulcsot, piros zászlóval vége a Q1-nek!

Jön az etap végi hajrá, az egész mezőny felvezető körön.

Hamilton 1:45,260-as köre vélhetően továbbjutó idő. Közben Verstappen visszatért a pályára, kérdés, milyen állapotú erőforrással.

Mindenki körbeért egyszer, a Ferrarik az élre ugrottak, mögöttük a Mercedesek 1,5 másodperccel lemaradva. 1:43,587-tel Leclerc-é a legjobb idő. Eközben Verstappen a bokszban, bajban a Red Bull.

Verstappen motorja sem az igazi, a holland problémára panaszkodott. Tegnap is volt gondja az erőforrással, akkor többször kihagyott. Feladta a körét.

Kivétel nélkül az egész mezőny gyorskörön, vagy épp arra készül. Max Verstappen vezeti a sort. Szerencséjükre kellően hosszú a pálya ahhoz, hogy húsz autó zavartalanul kövesse egymást.

Lehet menni, 13 perc van még hátra a Q1-ből. A képek alapján Hamilton autója elkészült.

A versenyirányítás tájékoztatása szerint 15:15-kor nyílik a bokszutca.

Újabb Mercedes-erőforrás adta meg magát a hétvégén, most a Williamsben. Valami nem stimmel a márka legújabb fejlesztési csomagjával.

Piros zászló, elfüstölt Robert Kubica alatt a Williams!

Egyelőre a Williamsek és az Alfa Romeók teljesítettek installációs kört, de szépen lassan szivárognak a többiek is.

A lámpa ebben a pillanatban zöldre váltott a bokszutca végén, George Russell azonnal a pályán. Hamilton autóját továbbra is szerelik.

Az időjárásra egy panasz sem lehet.

Lewis Hamilton és csapata nincs könnyű helyzetben, a brit világbajnok a harmadik szabadedzés vége felé csúnyán összetörte Mercedesét. Információink alapján az autó mindkét első felfüggesztését, a barge boardot, az orrkúpot és a padlólemezt is cserélniük kell, jelenleg is zajlik a munka. Kérdéses, elkészülnek-e mindennel, és ha igen, százszázalékos lesz-e a technika.

A hétvége eddigi legjobb ideje 1:44,123, ezt még tegnap futotta Charles Leclerc. A csapat eddig látott tempója alapján ma a Ferrari esélyes az első sor megszerzésére, erre legutóbb Bahreinben láttunk példát.

Üdvözlünk mindenkit ezen a kellemes nyár végi délutánon! Hamarosan F1-es motoroktól lesz hangos az Ardennek, kövessétek velünk az eseményeket.