DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
15:04

Egyelőre a Williamsek és az Alfa Romeók teljesítettek installációs kört, de szépen lassan szivárognak a többiek is.

Köszönjük olvasóink figyelmét, hamarosan jelentkezünk az időmérő összefoglalójával. Kellemes délutánt!

Másodpercek alatt leintették az élmezőnyt, Charles Leclerc kiemelkedő előnnyel, 1:42,519-cel szerezte meg a pole-pozíciót! Mögötte Vettel hét tizedre a második, Hamilton a harmadik. Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Raikkönen, Perez és Magnussen követi őket.

A buszmegálló-sikánban szinte lépésben haladtak az autók, Hamilton és Vettel között még a mért kör előtti utolsó métereken is helycsere volt. Mindenki a legjobb helyekre pályázik.

Tíz autó van a pályán, de akkora a forgalom, mintha kétszer ennyien lennének. Készül a top tíz a hajrára.

Az élen jelenleg Leclerc, mindenki más legalább 6 tizedre van tőle. Hamilton, Vettel, Bottas, Verstappen a további sorrend jelenleg.

Mi történik itt? A szélárnyékozás miatt annyit trükköznek a pilóták, hogy Bottas majdnem Hülkenbergnek ment neki. A Mercedes párosa szét is szakadt, nem tudja egymást húzni.

Bottas annyira lelassított a felvezető körén, hogy Hamilton kis híján felöklelte!

Megkezdődött az utolsó 12 perc!

Kiesők: Giovinazzi, Albon, Stroll, Norris, Grosjean. 

Leclerc tovább faragta a hétvége legjobb idejét, és bement 1:43 alá. 1:42,938-cal ő volt a legjobb a Q2-ben.

Az idő letelt, ám még mindenki befejezheti a megkezdett körét. Leclerc nagyon komoly első szektorral kezdett.

Alex Albon négy perccel a Q2 vége előtt kiszállt az autóból. A tizennegyedik helyen áll, de motorcsere miatt büntetést fog kapni, így nincs értelme erőltetnie.

Ha már így sorban haladunk, akkor nézzük tovább: Vertappen az ötödik és Raikkönen a hatodik, közöttük ezredek a különbségek, de a Ferrariktól közel egy másodpercre vannak.

A Mercedes közelebb lopta magát a Ferrarihoz, Hamilton hátránya két tizedmásodperc Leclerc-hez képest. Bottas csapattársától is négy tizedet kap, de így is a negyedik helyen.

Hamilton a javított autóval a hétvége során először ment 1:43 alá, de mire ezt leírtuk, a két Ferrari is megtette ugyanezt. 1:43,376 a leggyorsabb kör, Leclerc futotta.

Csak a miheztartás végett: versenyben van még a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull, a Haas, a Racing Point és a Renault párosa, valamint Norris és Raikkönen.

Eközben zöldre váltott a lámpa, kezdődik a Q2!

Mire nincs ideje a Racing Point Twitter-felelősének... A Q1 közepén arról posztolt, hogy a spái pálya 7004 méteres hossza 140 080 darab 5 centiméteres csirkefalatkát tesz ki. Köszönjük szépen.

Olaj kerülhetett a pályára az Alfából, csúszik a Q2 kezdete.

A többiek sorrendje Antonio Giovinazzi félrehúzódása miatt egy kivétellel semmit nem változott. Verstappennek elképesztő szerencséje volt, ő mindenkinél hamarabb kezdte meg a gyorskört, így a harmadik helyre ugrott előre. 

A megszakítás miatt gyakorlatilag mindenkinek az először futott körét veszik figyelembe. Ezek alapján Kubicán kívül George Russell, Danyiil Kvjat, Carlos Sainz és Pierre Gasly is kiesett.

A kettes kanyar előtt az egyik Alfa Romeo is beadta a kulcsot, piros zászlóval vége a Q1-nek!

Jön az etap végi hajrá, az egész mezőny felvezető körön.

Hamilton 1:45,260-as köre vélhetően továbbjutó idő. Közben Verstappen visszatért a pályára, kérdés, milyen állapotú erőforrással.

Mindenki körbeért egyszer, a Ferrarik az élre ugrottak, mögöttük a Mercedesek 1,5 másodperccel lemaradva. 1:43,587-tel Leclerc-é a legjobb idő. Eközben Verstappen a bokszban, bajban a Red Bull.

Verstappen motorja sem az igazi, a holland problémára panaszkodott. Tegnap is volt gondja az erőforrással, akkor többször kihagyott. Feladta a körét.

Kivétel nélkül az egész mezőny gyorskörön, vagy épp arra készül. Max Verstappen vezeti a sort. Szerencséjükre kellően hosszú a pálya ahhoz, hogy húsz autó zavartalanul kövesse egymást.

Az ötszörös világbajnoknak egészen biztos, hogy nem ez a kedvenc pályája. Pályafutása során nem volt még egy olyan helyszín, ahol ennyiszer, négy alkalommal kiesett volna.

Lehet menni, 13 perc van még hátra a Q1-ből. A képek alapján Hamilton autója elkészült.

A versenyirányítás tájékoztatása szerint 15:15-kor nyílik a bokszutca.

Újabb Mercedes-erőforrás adta meg magát a hétvégén, most a Williamsben. Valami nem stimmel a márka legújabb fejlesztési csomagjával.

Piros zászló, elfüstölt Robert Kubica alatt a Williams!

A lámpa ebben a pillanatban zöldre váltott a bokszutca végén, George Russell azonnal a pályán. Hamilton autóját továbbra is szerelik.

Az időjárásra egy panasz sem lehet.

Lewis Hamilton és csapata nincs könnyű helyzetben, a brit világbajnok a harmadik szabadedzés vége felé csúnyán összetörte Mercedesét. Információink alapján az autó mindkét első felfüggesztését, a barge boardot, az orrkúpot és a padlólemezt is cserélniük kell, jelenleg is zajlik a munka. Kérdéses, elkészülnek-e mindennel, és ha igen, százszázalékos lesz-e a technika.

A hétvége eddigi legjobb ideje 1:44,123, ezt még tegnap futotta Charles Leclerc. A csapat eddig látott tempója alapján ma a Ferrari esélyes az első sor megszerzésére, erre legutóbb Bahreinben láttunk példát.

Üdvözlünk mindenkit ezen a kellemes nyár végi délutánon! Hamarosan F1-es motoroktól lesz hangos az Ardennek, kövessétek velünk az eseményeket.