DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
16:18

Egy még látványosabb fotó a történtekről, egyértelműen Vettel hibájának tűnt az eset:

No, mi ezzel lassan itt meg is köszönjük a figyelmet, de persze ne szaladjatok sehova, a délután és az este folyamán jövünk majd a legérdekesebb nyilatkozatokkal, két hét múlva pedig a Német Nagydíjjal!

"Kifogytam a szuszból" - mondta el Hamilton, aki persze ezzel az összetettben is növelte előnyét: 39 pont már a fórja Bottas előtt.

Hamilton közben kapott egy brit zászlót, azzal a kezében érkezik meg a dobogó elé.

Hát, ez Hamilton szerencsés-sima győzelme ellenére is talán az év legjobb versenye volt. Mekkora csatákat vívtak egymással a Ferrarik és a Red Bullok, meg az elején még a Mercedesek is!

Amúgy ez a hatodik silverstone-i siker új rekord: Hamilton az első, aki hatszor is megnyerte a Brit Nagydíjat.

Bottas és Leclerc még a dobogón, mögöttük a Red Bullok Gasly, Verstappen felállásban. Sainz megtartotta a hatodik helyet Ricciardóval szemben, a top 10-et Raikkönen, Kvjat és Hülkenberg tette teljessé.

Nincs már változás: Lewis Hamilton nyeri a 70. Brit Nagydíjat! A Mercedes pilótája hatodszor nyeri meg hazai versenyét, összességében pedig már a 80. győzelme. Hamilton ráadásul még a leggyorsabb körért járó plusz pontot is bezsebeli az utolsó körével.

Három kör még hátra, a Sainz-Ricciardo csata maradt még eldöntetlen a B liga megnyeréséért.

A Mercedes garázsa előtt folyamatosan várnak Hamiltonra, de a brit nem jön. Nem is lenne értelme, egy elrontott cserével Bottas mögé eshetne. Aki pedig közben rekordot fut, így övé lenne jelen állás szerint a bónuszpont.

Jön lassan az utolsó öt kör: Hamilton vezet Bottas, Leclerc, Gasly és Verstappen előtt, a hatodik helyért pedig továbbra is megy a csata Sainz és Ricciardo között. A leggyorsabb kört pillanatnyilag Hamilton birtokolja, de Bottas veszélyes lehet rá a friss lágy gumin.

Bottas viszont már jött, mert neki kellett is még: lágy gumit kap a finn, aki ezzel együtt is maradt a második helyen, kijött Leclerc előtt.

Nono, Hamiltonra szóltak rá, hogy jöjjön ki a bokszba, de egyelőre a pályán maradt. Persze Leclerc előtt már kiállásnyi előnye van.

Nem meglepő döntés a felügyelőktől: Vettel tíz másodperces büntetést kapott Verstappen felökleléséért. Nem mintha nem lenne teljesen mindegy, az utolsó, 17. helyen halad a német.

Mindeközben a középmezőny elején is kiváló csata zajlik Carlos Sainz és Daniel Ricciardo között a hatodik helyért.

Tudjuk, hogy erre vártatok, szóval mutatjuk mozgóképen is:

 

Vettel a bokszban orrkúpcserével, Verstappen még megy az ötödik helyen. Képen az eset:

Parádés volt az előzés Verstappentől, Vettel totálisan elfékezte az utána lévő kanyar előtti részt. Mindkét autó megsérült, Leclerc és Gasly is elmegy mellettük.

Ó, baleset, Vettel és Verstappen ütközik! A holland megelőzte a németet, aki viszont felöklelte utána a Red Bullt!

Képeken mindez:

 

Leclerc parádésat előz, külső íven megy el Gasly mellett! A francia még visszatámadott, de megvan a pozíció a monacóinak, feljön az ötödik helyre.

Leclerc nézelődik Gasly mellett, Verstappen pedig másodperc közeli távolságba lopta magát Vettelhez.

350 ezer fölötti a hétvégi nézőszám, a mai pedig 140 ezer. Szép.

Az iménti Verstappen-Leclerc csata mozgóképen - szenzációs a két gyerek!

 

Gaslyra ennek nyomán rögtön rá is esik Leclerc, míg Verstappen megiramodott Vettel után. Az élen a Mercedesek között másfél-két másodperc a differencia.

Bottas leggyorsabb körökkel igyekszik nyomás alatt tartani Hamiltont, de ne felejtsük el: a finnek még biztosan lesz egy plusz kiállása. Közben pedig helyet cseréltek a Red Bullok, Verstappen feljött a negyedik pozícióba.

"Valami sérült az autón" - üzente Leclerc. A csapat szerint rendben van minden, legalábbis egyelőre.

De még hogy támadja Leclerc Verstappent! A pálya mellé terelte a Red Bullt, aki azonban így is visszaelőzi a Ferrarit! Na vajon ezt is még szabályosnak értékelik-e?

Vége az SC-fázisnak, féltávhoz közeledve folytatódhat a futam. A sorrend egyelőre változatlan, Leclerc viszont támadja Verstappent.

Közben mutatjuk fotón a sóderben parkoló Alfa Romeót:

"Hogy a fenébe buktuk el a pozíciókat?" - kérdezte Leclerc. Jogos az idegesség, na.

Leclerc-t most hozta a Ferrari, ezzel viszont sokat veszített, csak a hatodik helyre jött vissza. Hamilton, Bottas, Vettel, Gasly, Verstappen, Leclerc a sorrend.

És mekkora mázlija van ezzel Hamiltonnak! Kemény keverékre vált, és simán visszajön az élre a safety car miatti kisebb időveszteség miatt! Bokszban Vettel és Verstappen is, a német ezzel Leclerc elé került.

Uh, Antonio Giovinazzi zuhant ki a sóderágyba, jön a biztonsági autó!

A legutóbbi próbálkozás - fogynak a jelzőink...

 

Eszméletlen jó csata a két fiatal között! Verstappen nem hagyja lélegzethet jutni Leclerc-t, a ferraris viszont tökéletesen védekezik.

Verstappen folyamatosan támadja Leclerc-t a dobogóért, de a monacói egyelőre kitart.

Kettejük között folytatódik a csata, közben pedig Bottas a bokszban az élről. A finn a harmadik helyre jön vissza Hamilton és Vettel mögé, ők még tartoznak a kiállással.

Verstappen előzése a bokszban, ami után Leclerc aztán visszatámadta a Red Bullt:

Verstappen közepesről váltott közepesre, az tehát már biztos, hogy a holland kétkiállásos taktikán van. Leclerc is amúgy most már közepesen, de ő lágyon indult, viszont aligha bírja ki a jelenlegi szett a végéig.

Egyszerre jött Leclerc és Verstappen a bokszba, a holland cseréje jobban sikerült, így elé kerül! Leclerc azonban rögtön támadott, újra a monacói előrébb! Mekkora verseny ez eddig?!

Gasly a bokszban rögtön az előzés után! Na mit lép erre a Ferrari?

És Gasly a lesipuskás! A francia megelőzte Vettelt, az ötödik helyen halad már a Red Bull-lal!

Verstappen támadta Leclerc-t, a ferraris viszont levezette a hollandot, akit így még Vettel is majdnem meg tudott előzni, de végül maradt a sorrend négyük között.

A középmezőnyt amúgy Lando Norris vezeti, a brit még a rajtnál előzte meg kőkeményen Daniel Ricciardót.

Miközben a Mercedesek párharcáról vagyunk elfoglalva, a Leclerc-Verstappen és Vettel-Gasly duók is elég szorosan követik egymást a harmadik és ötödik helyekért folyó csatában.

Úgy tűnik, megvan a nap első kiesője: Magnussen ismét a bokszban. Újabb pocsék verseny a Haasnak...

Egész konkrétan így fest az élboly:

A Mercedesek egymással való csatája révén Leclerc-ék sem igazán szakadnak le: a monacói bő két másodpercre tőlük, a ferraris nyakán pedig ott lohol Verstappen.

Képen Bottas visszatámadása, miközben a visszajátszásokon látszott, hogy több autó is összeért a start után:

Óriási csata Bottas és Hamilton között! A brit támadta a finnt, és néhány méterig elé is került, a finn viszont visszatámadott!

Magnussen is kint járt, és hogy teljes legyen a Haas öröme: a felügyelők vizsgálni is kezdték az összeérést.

Hamilton folyamatosan ott lohol Bottas nyakán itt az elején, nem akarja elengedni a finn csapattársat. Romain Grosiean közben a bokszban, a francia haasos kollégájával, Kevin Magnussennel ért össze.

És rajt! Bottas megőrzi a vezetést Hamilton előtt, aki azért igyekezett támadni. Leclerc a harmadik, Verstappen a negyedik, Vettel pedig átlépte Gaslyt.

Justin Whiting, Charlie Whiting fia fogja megadni a rajtjelet. Méghozzá másodperceken belül.

Elindult a felvezető kör, most már tényleg ne menjen senki sehova!

Egy gyors reflexió az élő tudósításunk címére: az, hogy ez lesz a 70. Brit Nagydíj, értelemszerűen azt is jelenti, hogy minden évben a versenynaptár részét képezte ez a futam - igaz, nem mindig Silverstone volt a helyszín.

Aligha meglepő, hogy felhős az idő Silverstone-ban, a pálya viszont száraz, s az esőre is csak mérsékelt az esély.

 

Ami a vb-állást illeti: Hamilton 31 ponttal vezet Bottas előtt, azaz biztosan marad az élen a Brit GP után is, míg Sebastian Vettel hátránya már 71 egység a mercedeses mögött.

A rajtnál mindenképp érdemes lesz figyelni arra, hogy a Ferrarik az élmezőny többi tagjával ellentétben a lágy, nem pedig a közepes keverékű gumival indulnak majd. Két hete Spielbergben erre fáztak rá, a Pirelli előrejelzései szerint viszont nem biztos, hogy rossz a maranellóiak által kitalált taktika. A gumiszállító egyébként inkább kétkiállásos versenyt valószínűsít mára.

Mielőtt még a további érdekességeket taglalnánk, a helyszíni jelentések szerint kisebb pánik alakult ki a negyedik helyről induló Max Verstappen hátsó szárnya körül:

 

Csapjunk is bele: Valtteri Bottas indul a pole-ból Lewis Hamilton és Charles Leclerc előtt, a teljes rajtrácsot IDE KATTINTVA lehet átböngészni. Az egyébként nem sokszor forudl elő, hogy az időmérő sorrendje teljesen megegyezik a rajtfelállással.

Nagy szeretettel köszöntjük Olvasóinkat, rövidesen kezdődik a nap két talán legfontosabb sporteseménye, a wimbledoni férfi teniszdöntő és a Formula-1-es Brit Nagydíj. Mi ez utóbbira fogunk koncentrálni, tartsaton velünk a szezon tizedik versenye során!