DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
16:14

Parádés volt az előzés Verstappentől, Vettel totálisan elfékezte az utána lévő kanyar előtti részt. Mindkét autó megsérült, Leclerc és Gasly is elmegy mellettük.

No, mi ezzel lassan itt meg is köszönjük a figyelmet, de persze ne szaladjatok sehova, a délután és az este folyamán jövünk majd a legérdekesebb nyilatkozatokkal, két hét múlva pedig a Német Nagydíjjal!

"Kifogytam a szuszból" - mondta el Hamilton, aki persze ezzel az összetettben is növelte előnyét: 39 pont már a fórja Bottas előtt.

Hamilton közben kapott egy brit zászlót, azzal a kezében érkezik meg a dobogó elé.

Hát, ez Hamilton szerencsés-sima győzelme ellenére is talán az év legjobb versenye volt. Mekkora csatákat vívtak egymással a Ferrarik és a Red Bullok, meg az elején még a Mercedesek is!

Amúgy ez a hatodik silverstone-i siker új rekord: Hamilton az első, aki hatszor is megnyerte a Brit Nagydíjat.

Bottas és Leclerc még a dobogón, mögöttük a Red Bullok Gasly, Verstappen felállásban. Sainz megtartotta a hatodik helyet Ricciardóval szemben, a top 10-et Raikkönen, Kvjat és Hülkenberg tette teljessé.

Nincs már változás: Lewis Hamilton nyeri a 70. Brit Nagydíjat! A Mercedes pilótája hatodszor nyeri meg hazai versenyét, összességében pedig már a 80. győzelme. Hamilton ráadásul még a leggyorsabb körért járó plusz pontot is bezsebeli az utolsó körével.

Három kör még hátra, a Sainz-Ricciardo csata maradt még eldöntetlen a B liga megnyeréséért.

A Mercedes garázsa előtt folyamatosan várnak Hamiltonra, de a brit nem jön. Nem is lenne értelme, egy elrontott cserével Bottas mögé eshetne. Aki pedig közben rekordot fut, így övé lenne jelen állás szerint a bónuszpont.

Jön lassan az utolsó öt kör: Hamilton vezet Bottas, Leclerc, Gasly és Verstappen előtt, a hatodik helyért pedig továbbra is megy a csata Sainz és Ricciardo között. A leggyorsabb kört pillanatnyilag Hamilton birtokolja, de Bottas veszélyes lehet rá a friss lágy gumin.

Bottas viszont már jött, mert neki kellett is még: lágy gumit kap a finn, aki ezzel együtt is maradt a második helyen, kijött Leclerc előtt.

Nono, Hamiltonra szóltak rá, hogy jöjjön ki a bokszba, de egyelőre a pályán maradt. Persze Leclerc előtt már kiállásnyi előnye van.

Nem meglepő döntés a felügyelőktől: Vettel tíz másodperces büntetést kapott Verstappen felökleléséért. Nem mintha nem lenne teljesen mindegy, az utolsó, 17. helyen halad a német.

Mindeközben a középmezőny elején is kiváló csata zajlik Carlos Sainz és Daniel Ricciardo között a hatodik helyért.

Tudjuk, hogy erre vártatok, szóval mutatjuk mozgóképen is:

 

Egy még látványosabb fotó a történtekről, egyértelműen Vettel hibájának tűnt az eset:

Vettel a bokszban orrkúpcserével, Verstappen még megy az ötödik helyen. Képen az eset:

Ó, baleset, Vettel és Verstappen ütközik! A holland megelőzte a németet, aki viszont felöklelte utána a Red Bullt!

Képeken mindez:

 

Leclerc parádésat előz, külső íven megy el Gasly mellett! A francia még visszatámadott, de megvan a pozíció a monacóinak, feljön az ötödik helyre.

Leclerc nézelődik Gasly mellett, Verstappen pedig másodperc közeli távolságba lopta magát Vettelhez.

350 ezer fölötti a hétvégi nézőszám, a mai pedig 140 ezer. Szép.

Az iménti Verstappen-Leclerc csata mozgóképen - szenzációs a két gyerek!

 

Gaslyra ennek nyomán rögtön rá is esik Leclerc, míg Verstappen megiramodott Vettel után. Az élen a Mercedesek között másfél-két másodperc a differencia.

Bottas leggyorsabb körökkel igyekszik nyomás alatt tartani Hamiltont, de ne felejtsük el: a finnek még biztosan lesz egy plusz kiállása. Közben pedig helyet cseréltek a Red Bullok, Verstappen feljött a negyedik pozícióba.

"Valami sérült az autón" - üzente Leclerc. A csapat szerint rendben van minden, legalábbis egyelőre.

De még hogy támadja Leclerc Verstappent! A pálya mellé terelte a Red Bullt, aki azonban így is visszaelőzi a Ferrarit! Na vajon ezt is még szabályosnak értékelik-e?

Vége az SC-fázisnak, féltávhoz közeledve folytatódhat a futam. A sorrend egyelőre változatlan, Leclerc viszont támadja Verstappent.

Közben mutatjuk fotón a sóderben parkoló Alfa Romeót:

"Hogy a fenébe buktuk el a pozíciókat?" - kérdezte Leclerc. Jogos az idegesség, na.

Leclerc-t most hozta a Ferrari, ezzel viszont sokat veszített, csak a hatodik helyre jött vissza. Hamilton, Bottas, Vettel, Gasly, Verstappen, Leclerc a sorrend.

És mekkora mázlija van ezzel Hamiltonnak! Kemény keverékre vált, és simán visszajön az élre a safety car miatti kisebb időveszteség miatt! Bokszban Vettel és Verstappen is, a német ezzel Leclerc elé került.

Uh, Antonio Giovinazzi zuhant ki a sóderágyba, jön a biztonsági autó!

A legutóbbi próbálkozás - fogynak a jelzőink...

 

Eszméletlen jó csata a két fiatal között! Verstappen nem hagyja lélegzethet jutni Leclerc-t, a ferraris viszont tökéletesen védekezik.

Verstappen folyamatosan támadja Leclerc-t a dobogóért, de a monacói egyelőre kitart.

Kettejük között folytatódik a csata, közben pedig Bottas a bokszban az élről. A finn a harmadik helyre jön vissza Hamilton és Vettel mögé, ők még tartoznak a kiállással.

Verstappen előzése a bokszban, ami után Leclerc aztán visszatámadta a Red Bullt:

Verstappen közepesről váltott közepesre, az tehát már biztos, hogy a holland kétkiállásos taktikán van. Leclerc is amúgy most már közepesen, de ő lágyon indult, viszont aligha bírja ki a jelenlegi szett a végéig.

Egyszerre jött Leclerc és Verstappen a bokszba, a holland cseréje jobban sikerült, így elé kerül! Leclerc azonban rögtön támadott, újra a monacói előrébb! Mekkora verseny ez eddig?!

Gasly a bokszban rögtön az előzés után! Na mit lép erre a Ferrari?

És Gasly a lesipuskás! A francia megelőzte Vettelt, az ötödik helyen halad már a Red Bull-lal!

Verstappen támadta Leclerc-t, a ferraris viszont levezette a hollandot, akit így még Vettel is majdnem meg tudott előzni, de végül maradt a sorrend négyük között.

A középmezőnyt amúgy Lando Norris vezeti, a brit még a rajtnál előzte meg kőkeményen Daniel Ricciardót.

Miközben a Mercedesek párharcáról vagyunk elfoglalva, a Leclerc-Verstappen és Vettel-Gasly duók is elég szorosan követik egymást a harmadik és ötödik helyekért folyó csatában.

Úgy tűnik, megvan a nap első kiesője: Magnussen ismét a bokszban. Újabb pocsék verseny a Haasnak...

Egész konkrétan így fest az élboly:

A Mercedesek egymással való csatája révén Leclerc-ék sem igazán szakadnak le: a monacói bő két másodpercre tőlük, a ferraris nyakán pedig ott lohol Verstappen.

Képen Bottas visszatámadása, miközben a visszajátszásokon látszott, hogy több autó is összeért a start után:

Óriási csata Bottas és Hamilton között! A brit támadta a finnt, és néhány méterig elé is került, a finn viszont visszatámadott!

Magnussen is kint járt, és hogy teljes legyen a Haas öröme: a felügyelők vizsgálni is kezdték az összeérést.

Hamilton folyamatosan ott lohol Bottas nyakán itt az elején, nem akarja elengedni a finn csapattársat. Romain Grosiean közben a bokszban, a francia haasos kollégájával, Kevin Magnussennel ért össze.

És rajt! Bottas megőrzi a vezetést Hamilton előtt, aki azért igyekezett támadni. Leclerc a harmadik, Verstappen a negyedik, Vettel pedig átlépte Gaslyt.

Justin Whiting, Charlie Whiting fia fogja megadni a rajtjelet. Méghozzá másodperceken belül.

Elindult a felvezető kör, most már tényleg ne menjen senki sehova!

Egy gyors reflexió az élő tudósításunk címére: az, hogy ez lesz a 70. Brit Nagydíj, értelemszerűen azt is jelenti, hogy minden évben a versenynaptár részét képezte ez a futam - igaz, nem mindig Silverstone volt a helyszín.

Aligha meglepő, hogy felhős az idő Silverstone-ban, a pálya viszont száraz, s az esőre is csak mérsékelt az esély.

 

Ami a vb-állást illeti: Hamilton 31 ponttal vezet Bottas előtt, azaz biztosan marad az élen a Brit GP után is, míg Sebastian Vettel hátránya már 71 egység a mercedeses mögött.

A rajtnál mindenképp érdemes lesz figyelni arra, hogy a Ferrarik az élmezőny többi tagjával ellentétben a lágy, nem pedig a közepes keverékű gumival indulnak majd. Két hete Spielbergben erre fáztak rá, a Pirelli előrejelzései szerint viszont nem biztos, hogy rossz a maranellóiak által kitalált taktika. A gumiszállító egyébként inkább kétkiállásos versenyt valószínűsít mára.

Mielőtt még a további érdekességeket taglalnánk, a helyszíni jelentések szerint kisebb pánik alakult ki a negyedik helyről induló Max Verstappen hátsó szárnya körül:

 

Csapjunk is bele: Valtteri Bottas indul a pole-ból Lewis Hamilton és Charles Leclerc előtt, a teljes rajtrácsot IDE KATTINTVA lehet átböngészni. Az egyébként nem sokszor forudl elő, hogy az időmérő sorrendje teljesen megegyezik a rajtfelállással.

Nagy szeretettel köszöntjük Olvasóinkat, rövidesen kezdődik a nap két talán legfontosabb sporteseménye, a wimbledoni férfi teniszdöntő és a Formula-1-es Brit Nagydíj. Mi ez utóbbira fogunk koncentrálni, tartsaton velünk a szezon tizedik versenye során!