DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
16:50

Ilyen közel volt már az előbb Verstappen Hamiltonhoz:

Mi ezzel mostanra itt megköszönjük a figyelmet, a délután/este során jövünk majd a legfontosabb értékelésekkel, két hét múlva pedig a Kanadai Nagydíjjal.

A nyilatkozatában Hamilton is Lauda emlékének ajánjla a győzelmét nyilatkozatában. Ezzel a sikerrel egyébként a brit tovább növelte előnyét az összetettben.

"Nikihez méltó győzelem!", "Ezt csak te tudtad megcsinálni" - üzeni a csapat Hamiltonnak. A brit idén negyedszer győz, Monacóban ez a harmadik sikere. Viszont nincs meg a Mercedesnek a zsinórban hatodik kettős győzelem.

Az iménti próbálkozás Verstappentől állóképen:

És már nincs változás: Hamilton nyerte a Monacói Nagydíjat, Verstappen futott be mögötte, viszont az öt másodperces büntetése miatt Vettel és Bottas mögé a dobogón!

Ezzel viszont valószínűleg el is dőlt, bár még egy kör azért még hátra van...

És most megpróbálta az alagút kijáratánál, összeér a két autó, de mindketten folytatni tudják!

Jön az utolsó három kör, tud-e még bármit csinálni Verstappen? Nagyon közel a Mercedeshez, de rendre jól gyorsít ki Hamilton az alagútnál.

A holland hibázik is egyet, át kellett vágnia az egyik sikánt. Még hét kör.

Verstappen majdnem bepróbálkozott a Loewsnél, de Hamilton reagált. Lesz-e igazán kemény próbálkozása a Red Bull-osnak?

Közben Perez és Magnussen sikános incidensét vizsgálni fogja majd a felügyelőség:

 

Az imént Bottas futotta meg a leggyorsabb kört, de Gasly máris válaszol, egyelőre a franciáé a bónuszpont.

Folyamatosan hat tized környékén a differencia, de nem bír támadó közelségbe kerülni Verstappen. Még 13 kör.

Gasly kereket cserél, vele vélhetően rámennek a leggyorsabb körért járó pontra.

"Itt James, meg tudod csinálni, bízunk benned" - üzenték Hamiltonnak.

Verstappen most már azért egyre jobban igyekszik támadni Hamiltont. Kell is persze neki, ne feledjük az öt másodperces büntetését.

Hamilton megállás nélkül panaszkodik most már a gumikra. "Nem tudom, mit gondoltunk" - mondja a brit.

Most amúgy Vettel közelebb van Verstappenhez, mint a holland Hamiltonhoz.

Bírják-e ezek a gumik? Még 25 kör...

Hamilton folyamatosan panaszkodik a rádión a gumikra, de egyelőre simán tartja Verstappent, sőt Vettel sincs messze tőlük.

Meg is kezdték a lekörözést az éllovasok, egyelőre nem alakult ki necces helyzet, Bottas ragadt fent kicsit Strollon.

Tyű, Hamiltonék rövidesen egy nagyon szép kis vonatot érnek utol...

Közben a nemrég gumit cserélő Alexander Albon már 1:15-ös tartományban, miközben Hamilton még mindig 1:17 közepét autózik.

Ha már féltávot elhagytuk, mutatjuk az eredményt:

 

Mindez képen:

Közben Stroll és Raikkönen ér össze a Loews után, a finn panaszkodott is a rádión.

Verstappen folyamatosan másodpercen belül Hamiltonhoz képest, de támadni nem tud, Vettel másfél szekundumra követi a hollandot. Most közeledünk féltávhoz még csak.

Hamilton egyébként olyannyira visszafogott tempót megy, hogy a tökutolsó Kubica is hasonló köröket fut...

Közben a középmezőny is elkezdte megejteni a maga kerékcseréjét, az imént ennek köszönhetően a két Toro Rosso állt az 5-6. helyeken.

Néhány esőcsepp tényleg látszik már a kamerákon, de ez egyelőre még nem tűnik vészesnek.

Sainz szerint elkezdett némileg szemerkélni az eső... A spanyol amúgy ötödik, miután Gasly kiállt előle kereket cserélni.

Verstappen közben nagyon ráesik Hamiltonra: lesz-e igazi támadás? Kell mennie a hollandnak, hiszen öt másodpercet kapni fog a végén...

Újabb szankció: Giovinazzira tíz másodpercet róttak a Kubica-forgatás miatt.

Hamilton olyannyira egyben tartja a mezőnyt pillanatnyilag a gumik óvása miatt, hogy Verstappen ezzel egészen a hatodik-hetedik helyig csúszna vissza a büntetése miatt a végén. Viszont elvileg öt perc múlva jöhet némi eső...

Verstappent öt másodperces időbüntetéssel sújtják a bokszutcai kiengedés miatt!

Az élen teljesen együtt az első ötös, egy másodperc sincs az autók között. Hamilton közben arról érdeklődik, kibírják-e a Mercedesén a közepes keverékű gumik.

Az iménti úttorlasz a Rascasse-ban:

Leclerc versenyének közben vége, túlságosan vezethetetlen az autó a korábbi sérülés miatt: a hazai versenyző az első kieső a mai futamon.

Itt van az iménti bokszincidens, amit közben el is kezdtek vizsgálni:

 

Megint baleset a Rascasse-ben: Giovinazzi forgatta meg Kubicát! Egy pillanatra eldugult a pálya, de végül mindenki tovább tudott menni, megúsztuk a piros zászlót.

Vége az SC-fázisnak, folytatódhat a verseny: Hamilton vezet Verstappen, Vettel és Bottas előtt. Hamilton amúgy közepes keverékre váltott, az őt üldöző trió keményre.

Bottas és Verstappen összeérése a bokszban:

 

Bottas megint kijött a bokszba, ezzel Vettel feljött a harmadik helyre. Még mindig a biztonsági autó mögött a mezőny.

Össze is ért a Red Bull és a Mercedes! Ezt még akár vizsgálhatják is veszélyes kiengedés miatt...

A teljes élmezőny bejött a bokszban, Verstappen pedig átlépte a kerékcseréknél Bottast, aki a bejáratnál jól fel is tartotta a többieket!

Biztonsági autó a törmelékek miatt! Leclerc körhátrányban tért vissza a pályára.

Teljesen szétszakad a jobb hátsó gumi Leclerc autóján, a fiatal pilóta most ér vissza a bokszba. Gyors kerékcsere, jön vissza a pályára, de vajon mennyire sérült az autó?

Hopp, ez viszont már nem jött össze: Hülkenberggel ugyanott összeakadt Leclerc! Defektet kap a monacói!

Leclerc bevetődött Grosjean mellé a Rascasse-ben, gyönyörű előzés a ferraristól!

Néhány pilótát vizsgálgattak a start után az 1-es kanyar átvágásáért, de végül nincs büntetés. Leclerc közben már Grosjeant támadja.

Itt a manőver pillanatképeken:

 

Sőt, már Norrist is megelőzte: a Loewsben ment el a brit mellett a monacói.

Már le is ment egy kör, a tegnapi időmérős baki miatt hátulról induló Charles Leclerc egy helyet előrelépve a 14. pozícióban halad.

ÉS RAJT! Verstappen jobban jött el Bottasnál, de marad a két Mercedes az élen Hamilton, Bottas sorrendben, a trió mögött Vettel a negyedik, Ricciardo viszont már az ötödik.

Elindult a felvezető kör, most már tényleg senki ne menjen sehova!

Egész konkrétan most azt írják egyes előrejelzések, hogy 80-90 százalék esély van arra, hogy a futam egy pontján megérkezzen az égi áldás. Lehet, hogy mégsem könnyed vasárnap délutáni szundikálás vár ránk?

Nocsak, Hamiltonnal azt közölték rádión, hogy negyed órán belül összeállhat némi eső a pálya fölött, s az elég erős lehet ahhoz, hogy akár az intermediate abroncsokra is szükség legyen.

Monacóban egyébként 1929 óta, azaz 90 éve rendeznek versenyeket, a Formula-1-es világbajnokság 1950-es indulása óta azonban ez még "csak" a 66. itteni nagydíj: 1951 és 1954 között maradt ki a hercegség a naptárból.

Kimi Raikkönen jubileumi versenyre készül, a mostani a 300. nagydíjhétvégéje, ennek apropóján pedig a Jégember kifejezett kérése ellenére azért csak meglepte egy tortával csapata a finn pilótát.

A mezőny egyperces néma csenddel adózott Lauda emlékének, Hamilton pedig csatlakozott Sebastian Vettelhez abban, hogy a mai futamon a sisakjával is a háromszoros F1-es világbajnokra emlékezik:

 

Ebben leginkább Max Verstappen jelenthet akadályt az Ezüst Nyilaknak, ő indul ugyanis a harmadik helyről - a teljes rajtrács IDE KATTINTVA böngészhető végig.

Ami a rajtrácsot illeti: az első sorból a két Mercedes vághat neki a versenynek, és akkor ennek kapcsán említsük meg, hogy még soha, egyetlen csapatnak sem sikerült zsinórban hat kettős győzelmet szereznie az F1-ben - ezt a rekordot állíthatja fel ma a Lewis Hamilton, Valtteri Bottas duó.

Ahogy az egész hétvége, úgy a futam felvezetése is természetesen a hét elején elhunyt Niki Laudára való emlékezés jegyében telt:

 

Sok szeretettel köszöntjük Olvasóinkat, már fél óra sincs hátra az idei hatodik Formula-1-es futam, a Monacói Nagydíj startjáig - tartsatok velünk a következő bő két órában!