DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
16:13

Közben a nemrég gumit cserélő Alexander Albon már 1:15-ös tartományban, miközben Hamilton még mindig 1:17 közepét autózik.

Mi ezzel mostanra itt megköszönjük a figyelmet, a délután/este során jövünk majd a legfontosabb értékelésekkel, két hét múlva pedig a Kanadai Nagydíjjal.

A nyilatkozatában Hamilton is Lauda emlékének ajánjla a győzelmét nyilatkozatában. Ezzel a sikerrel egyébként a brit tovább növelte előnyét az összetettben.

"Nikihez méltó győzelem!", "Ezt csak te tudtad megcsinálni" - üzeni a csapat Hamiltonnak. A brit idén negyedszer győz, Monacóban ez a harmadik sikere. Viszont nincs meg a Mercedesnek a zsinórban hatodik kettős győzelem.

Az iménti próbálkozás Verstappentől állóképen:

És már nincs változás: Hamilton nyerte a Monacói Nagydíjat, Verstappen futott be mögötte, viszont az öt másodperces büntetése miatt Vettel és Bottas mögé a dobogón!

Ezzel viszont valószínűleg el is dőlt, bár még egy kör azért még hátra van...

És most megpróbálta az alagút kijáratánál, összeér a két autó, de mindketten folytatni tudják!

Jön az utolsó három kör, tud-e még bármit csinálni Verstappen? Nagyon közel a Mercedeshez, de rendre jól gyorsít ki Hamilton az alagútnál.

Ilyen közel volt már az előbb Verstappen Hamiltonhoz:

A holland hibázik is egyet, át kellett vágnia az egyik sikánt. Még hét kör.

Verstappen majdnem bepróbálkozott a Loewsnél, de Hamilton reagált. Lesz-e igazán kemény próbálkozása a Red Bull-osnak?

Közben Perez és Magnussen sikános incidensét vizsgálni fogja majd a felügyelőség:

 

Az imént Bottas futotta meg a leggyorsabb kört, de Gasly máris válaszol, egyelőre a franciáé a bónuszpont.

Folyamatosan hat tized környékén a differencia, de nem bír támadó közelségbe kerülni Verstappen. Még 13 kör.

Gasly kereket cserél, vele vélhetően rámennek a leggyorsabb körért járó pontra.

"Itt James, meg tudod csinálni, bízunk benned" - üzenték Hamiltonnak.

Verstappen most már azért egyre jobban igyekszik támadni Hamiltont. Kell is persze neki, ne feledjük az öt másodperces büntetését.

Hamilton megállás nélkül panaszkodik most már a gumikra. "Nem tudom, mit gondoltunk" - mondja a brit.

Most amúgy Vettel közelebb van Verstappenhez, mint a holland Hamiltonhoz.

Bírják-e ezek a gumik? Még 25 kör...

Hamilton folyamatosan panaszkodik a rádión a gumikra, de egyelőre simán tartja Verstappent, sőt Vettel sincs messze tőlük.

Meg is kezdték a lekörözést az éllovasok, egyelőre nem alakult ki necces helyzet, Bottas ragadt fent kicsit Strollon.

Tyű, Hamiltonék rövidesen egy nagyon szép kis vonatot érnek utol...

Ha már féltávot elhagytuk, mutatjuk az eredményt:

 

Mindez képen:

Közben Stroll és Raikkönen ér össze a Loews után, a finn panaszkodott is a rádión.

Verstappen folyamatosan másodpercen belül Hamiltonhoz képest, de támadni nem tud, Vettel másfél szekundumra követi a hollandot. Most közeledünk féltávhoz még csak.

Hamilton egyébként olyannyira visszafogott tempót megy, hogy a tökutolsó Kubica is hasonló köröket fut...

Közben a középmezőny is elkezdte megejteni a maga kerékcseréjét, az imént ennek köszönhetően a két Toro Rosso állt az 5-6. helyeken.

Néhány esőcsepp tényleg látszik már a kamerákon, de ez egyelőre még nem tűnik vészesnek.

Sainz szerint elkezdett némileg szemerkélni az eső... A spanyol amúgy ötödik, miután Gasly kiállt előle kereket cserélni.

Verstappen közben nagyon ráesik Hamiltonra: lesz-e igazi támadás? Kell mennie a hollandnak, hiszen öt másodpercet kapni fog a végén...

Újabb szankció: Giovinazzira tíz másodpercet róttak a Kubica-forgatás miatt.

Hamilton olyannyira egyben tartja a mezőnyt pillanatnyilag a gumik óvása miatt, hogy Verstappen ezzel egészen a hatodik-hetedik helyig csúszna vissza a büntetése miatt a végén. Viszont elvileg öt perc múlva jöhet némi eső...

Verstappent öt másodperces időbüntetéssel sújtják a bokszutcai kiengedés miatt!

Az élen teljesen együtt az első ötös, egy másodperc sincs az autók között. Hamilton közben arról érdeklődik, kibírják-e a Mercedesén a közepes keverékű gumik.

Az iménti úttorlasz a Rascasse-ban:

Leclerc versenyének közben vége, túlságosan vezethetetlen az autó a korábbi sérülés miatt: a hazai versenyző az első kieső a mai futamon.

Itt van az iménti bokszincidens, amit közben el is kezdtek vizsgálni:

 

Megint baleset a Rascasse-ben: Giovinazzi forgatta meg Kubicát! Egy pillanatra eldugult a pálya, de végül mindenki tovább tudott menni, megúsztuk a piros zászlót.

Vége az SC-fázisnak, folytatódhat a verseny: Hamilton vezet Verstappen, Vettel és Bottas előtt. Hamilton amúgy közepes keverékre váltott, az őt üldöző trió keményre.

Bottas és Verstappen összeérése a bokszban:

 

Bottas megint kijött a bokszba, ezzel Vettel feljött a harmadik helyre. Még mindig a biztonsági autó mögött a mezőny.

Össze is ért a Red Bull és a Mercedes! Ezt még akár vizsgálhatják is veszélyes kiengedés miatt...

A teljes élmezőny bejött a bokszban, Verstappen pedig átlépte a kerékcseréknél Bottast, aki a bejáratnál jól fel is tartotta a többieket!

Biztonsági autó a törmelékek miatt! Leclerc körhátrányban tért vissza a pályára.

Teljesen szétszakad a jobb hátsó gumi Leclerc autóján, a fiatal pilóta most ér vissza a bokszba. Gyors kerékcsere, jön vissza a pályára, de vajon mennyire sérült az autó?

Hopp, ez viszont már nem jött össze: Hülkenberggel ugyanott összeakadt Leclerc! Defektet kap a monacói!

Leclerc bevetődött Grosjean mellé a Rascasse-ben, gyönyörű előzés a ferraristól!

Néhány pilótát vizsgálgattak a start után az 1-es kanyar átvágásáért, de végül nincs büntetés. Leclerc közben már Grosjeant támadja.

Itt a manőver pillanatképeken:

 

Sőt, már Norrist is megelőzte: a Loewsben ment el a brit mellett a monacói.

Már le is ment egy kör, a tegnapi időmérős baki miatt hátulról induló Charles Leclerc egy helyet előrelépve a 14. pozícióban halad.

ÉS RAJT! Verstappen jobban jött el Bottasnál, de marad a két Mercedes az élen Hamilton, Bottas sorrendben, a trió mögött Vettel a negyedik, Ricciardo viszont már az ötödik.

Elindult a felvezető kör, most már tényleg senki ne menjen sehova!

Egész konkrétan most azt írják egyes előrejelzések, hogy 80-90 százalék esély van arra, hogy a futam egy pontján megérkezzen az égi áldás. Lehet, hogy mégsem könnyed vasárnap délutáni szundikálás vár ránk?

Nocsak, Hamiltonnal azt közölték rádión, hogy negyed órán belül összeállhat némi eső a pálya fölött, s az elég erős lehet ahhoz, hogy akár az intermediate abroncsokra is szükség legyen.

Monacóban egyébként 1929 óta, azaz 90 éve rendeznek versenyeket, a Formula-1-es világbajnokság 1950-es indulása óta azonban ez még "csak" a 66. itteni nagydíj: 1951 és 1954 között maradt ki a hercegség a naptárból.

Kimi Raikkönen jubileumi versenyre készül, a mostani a 300. nagydíjhétvégéje, ennek apropóján pedig a Jégember kifejezett kérése ellenére azért csak meglepte egy tortával csapata a finn pilótát.

A mezőny egyperces néma csenddel adózott Lauda emlékének, Hamilton pedig csatlakozott Sebastian Vettelhez abban, hogy a mai futamon a sisakjával is a háromszoros F1-es világbajnokra emlékezik:

 

Ebben leginkább Max Verstappen jelenthet akadályt az Ezüst Nyilaknak, ő indul ugyanis a harmadik helyről - a teljes rajtrács IDE KATTINTVA böngészhető végig.

Ami a rajtrácsot illeti: az első sorból a két Mercedes vághat neki a versenynek, és akkor ennek kapcsán említsük meg, hogy még soha, egyetlen csapatnak sem sikerült zsinórban hat kettős győzelmet szereznie az F1-ben - ezt a rekordot állíthatja fel ma a Lewis Hamilton, Valtteri Bottas duó.

Ahogy az egész hétvége, úgy a futam felvezetése is természetesen a hét elején elhunyt Niki Laudára való emlékezés jegyében telt:

 

Sok szeretettel köszöntjük Olvasóinkat, már fél óra sincs hátra az idei hatodik Formula-1-es futam, a Monacói Nagydíj startjáig - tartsatok velünk a következő bő két órában!