DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Hallottuk: Karibi Nagydíj Kolumbiában?

A mexikói F1-őrület azt eredményezheti, hogy a sportág nyit Latin-Amerika felé: a Formula.hu értesülései szerint egy helyszínnel máris tárgyalások zajlanak.

Csakis őrületnek lehet titulálni azt, amit a hétvégi Mexikóivárosi Nagydíjon lehetett tapasztalni: az esemény három napja alatt több mint 395 ezer néző tette tiszteletét a Hermanos Rordiguez versenypálya lelátóin, ahol annak ellenére is frenetikus hangulat uralkodott, hogy a helyi hősnek, Checo Pereznek végül nem volt érdemi esélye a hazai diadal megszerzésére. A közönség lankadatlan lelkesedése jól rávilágított, hogy Latin-Amerikában kiemelkedő az érdeklődés és a rajongás a sportág iránt, ez a tény pedig a jelek szerint gondolkodásra ösztökéli a királykategória vezetőit is.

Úgy hírlik, hogy van is min morfondírozni: a hétvége folyamán a mexikóvárosi paddockban a Formula.hu úgy értesült, hogy Kolumbia szívesen fogadná az F1 mezőnyét Barranquilla városában, egy új, városi pályán. Forrásaink szerint a projekt teljes mértékben magántőke bevonásával valósulna meg, ráadásul a szervezők nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a környezetkímélő megoldásokra is. A kezdeményezők – akik forrásaink szerint legalább egy éve dolgoznak az előkészítő munkálatokon – már 2024-ben szeretnének bekerülni az F1-es vérkeringésbe.

karib



Bár információink szerint a nagydíjrendezés ötletét kezdetben jókor szkepticizmus övezte helyben is, azóta sok minden megváltozott. Barranquilla polgármestere felkarolta a kezdeményezést és csatlakozott azokhoz a befektetőkhöz, akik finanszírozni kívánják az eseményt: a város vezetése állítólag egy tanulmányt is készíttetett, amely alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a futam akár 200 millió dolláros bevételt is eredményezhet a város számára. Bár Kolumbiának van F1-es legendája Juan Pablo Montoya személyében, a hétszeres futamgyőztesről forrásaink azt jelentették, hogy egyelőre csak „rajta tartja a szemeit” az események alakulásán, a projektben egyelőre nem vállalt szerepet. Úgy tudjuk, hogy a befektetők és az F1 között a kapcsolatot egy ismert korábbi pilótamenedzser teremtette meg. 

Informátoraink emlékeztettek, hogy mérget egyelőre nem szabad venni arra, hogy Barranquilla utcáin 2024-ben F1-es autók csatáznak majd, azt viszont mindannyian tényként kezelik, hogy a sportág érdeklődése megvan az új helyszín iránt. Egy F1-es delegáció a közelmúltban állítólag már vizitált a városban, s helyi forrásaink szerint a Mexikóvárosi Nagydíj után újabb fontos lépés következik: ha minden igaz, Stefano Domenicali, az F1 fővezére Mexikóvárosból Kolumbia felé veszi az irányt, ahol tárgyalóasztalhoz ül a kezdeményezés képviselőivel és egyeztetéseket folytat az elképzelésekről.

Mivel az F1 már jövőre is történelmi rekordot jelentő 24 futamos szezonnal készül, joggal merül fel a kérdés: lehet-e helye a Karibi Nagydíjnak a 2024-es menetrendben? A sportág a közelmúltban azt a célt tűzte ki, hogy a világbajnokságnak vissza kell térnie Afrikába, de mivel a kiszemelt dél-afrikai helyszín, Kyalami idő hiányában jövőre nem tudja megoldani a rendezést, a futam várhatóan 2024-ben jöhet létre, ami tovább bonyolítaná a kolumbiai helyzetet. 

Latin-Amerikát jelenleg Mexikó és Brazília képviseli az F1 menetrendjében, így a térségbeli bővülés az érdeklődést látva logikus lenne, ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a sportág vezetői egyelőre csak feltérképezik a helyzetet és egyszerűen csak várólistára teszik Barranquillát. Annyi bizonyos, hogy a következő időszakban biztosan hallunk még a kolumbiaiak F1-es terveiről… 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: