DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kötelező legyen-e a vakcina az F1-ben?

A világ legfőbb témája az újév első napjaiban a koronavírus elleni védőoltások megérkezése, és a felvételének esetleges kötelezővé tétele bizonyos események látogatásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez. Hogyan fog reagálni erre a sport?

A Formula-1 2020 során hatékony rendszert épített ki arra, hogy bár a helyiekkel való csupán minimális érintkezéssel és a nézők kizárásával, de a világjárvány szorításában is meg tudja rendezni a versenyeit egy épkézláb bajnoksághoz. Az Ausztrál Nagydíj márciusi megtartását övező aggodalmak azonban arra engednek következtetni, hogy még a 2021-es szezon kezdetén is változatlan nehézségekkel kell majd megbirkóznia a világnak és a sportéletnek, mert bár a védőoltások beadása már sok országban elkezdődött, még hosszú időbe fog telni, mire minden igénylő megkaphatja azt.

00120012_968



Már most zajlik az érvek ütköztetése arról, hogy hogyan kezeljék az országok és a vállalatok a vakcina kérdését – ez pedig messze túlmutat a sporton. Egyre nagyobb lendületet kap ugyanis az az álláspont, hogy a Föld lakosságát két részre kell majd osztani: akik felvették a vakcinát, azok ennek igazolásával léphetnek át országhatárokat és vehetnek részt eseményeken, akik viszont nem vették fel, kizárva vagy valamilyen módon hátrányban részesítve lehetnek majd tevékenységeik során. Még messze nincs eldöntve, hogyan kezeli majd ezt a komoly etikai kérdéseket is felvető ügyet a világ, ám akár a Formula-1 is határozhat úgy, hogy csak olyanokat enged be a paddockba, akik igazolni tudják, hogy védettek a vírus ellen – mint ahogy jelenleg csak a negatív PCR-teszttel rendelkezők léphetnek be.

„Remélem, hogy az FIA nem fogja kötelezővé tenni a védőoltást. Bár ez csak a személyes véleményem, mivel azok az orvosok, akikkel beszéltem, azt mondták, hogy egy jó ideig még biztos nem lesz elérhető [számomra] a vakcina, így továbbra is kalkulálnom kell a veszélyekkel” – ezt a Honda F1-es programját vezető japán Masashi Yamamoto mondta egy az As-web által közölt interjúban, amelyben a szakember rámutatott annak dilemmájára is, hogy ha a szervezetek nem jól választják meg a vakcinaigazolás kötelezővé tételének időpontját, azzal még a jelenleginél is nagyobb fennforgást okozhatnak a gazdaság működésében.

Yamamoto mindenesetre egyelőre nem számít változásra az F1-es cirkusz működése kapcsán, szerinte a szezonkezdetig – legyen az bármikor is – nem fog elmúlni a világ vírusfélelme.

„Ez egyelőre még csak a személyes meglátásom, de úgy gondolom, hogy a 2021-es szezon hasonló lesz a 2020-ashoz abban a tekintetben, hogy az F1-es paddock különálló buborékként fog mozogni. Én az Egyesült Királyságból fogok utazni a versenyekre” – mondta, majd a szezonnyitó kapcsán felmerült aggályokra reagálva a tervezés nehézségéről is beszélt. „Ez a következő hónapokban fog eldőlni, de hagyományosan már decemberben el szoktuk kezdeni az utazások szervezését a következő évre. Ezt azonban most nem tehetjük meg, mivel a koronavírus új mutációjának terjedése újabb akadályokat görgetett elénk. Így leghamarabb az újév elején tudunk csak ezzel foglalkozni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: