DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Panamai Nagydíj tervrajza bukkant elő

Bármiféle különösebb előzmény nélkül jelentek meg egy Formula-1-es pálya tervei egy panamai lapban – az ország állítólag már tárgyal a Liberty Mediával, elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, és 2022-ben jöhetne a futam.

A panamai Mi Diario weboldala látszólag a semmiből állt elő egy utcai pálya vonalvezetésével: persze valójában nagyon is komoly titkos kutatómunka előzte azt meg, hiszen a lap elmondása szerint a helyi Mallol Arquitectos nevű cég végezte el a megvalósíthatósági tanulmányt és rajzolta meg ennek alapján egy lehetséges utcai pálya nyomvonalát a fővárosban, Panamavárosban. Az 5 kilométeres, 17 kanyarból álló pálya célegyenese és leghosszabb padlógázos szakasza a város legcsillogóbb útvonalán, az öbölpart mellett húzódna végig, majd bekanyarodna a bankok által fémjelzett városnegyedbe is.

CRSPS7PSFVETTBYC5EYFFVND54



A lap szerint a birtokukba jutott dokumentumon 2022 márciusi dátumot jelöltek meg az első verseny időpontjának. Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media eddig nem tett említést egy lehetséges panamai futamról, bár kétségtelen, hogy tervük szerint néhány éven belül 25 versenyre növelnék a szezonok hosszát, vagyis a jelenlegi 22 mellett még lenne tér gyarapodásra. Panama akár a Mexikói Nagydíj helyére is pályázhat Közép-Amerika futamrendezőjeként, amelynek nemrég meghosszabbított szerződése 2022 végéig szól.

Panama egyébként kedvező adózási feltételei miatt számít a bankszektor melegágyának, és emiatt pár éve egyszer már bekerült a neve az F1-es hírekbe, amikor a Panama Papers néven ismertté vált adókerülési botránnyal Nico Rosberget is kapcsolatba hozták. Ezzel együtt is csak néhány különös találat van weboldalunkon Panama nevére: 2018-ban az ország Anglia elleni világbajnoki futballmeccse miatt csúsztatták el egy órával a Francia Nagydíj kezdését, valamint Michelisz Norbert csapata, a M1RA saját kávéjának egyes, nagy gonddal válogatott szemei is onnan származnak…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: