DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mexikóiak a Nyírségből – Vasárnapi Formula-napló

Sean Bratches a pletykák ellenére mégsem távozik a Formula One Management kötelékéből? Például erről is szó esik a formula.hu naplójában, amelyben igyekszünk hangulat- és egyéb jelentést adni a helyszínről, egyenesen Mexikóvárosból.

7:00 Éjjel 2-kor megtörtént az óraátállítás, s bár nyertünk egy órát, a versenynapra az eddigieknél korábbi indulást lőttünk be. Az mindenképpen előny, hogy Mexikóváros forgalma ilyenkor még elviselhető, így viszonylag hamar megérkezünk a helyszínre. Már útközben is látjuk a fokozódó forgalmat, a pálya környékén pedig a befelé igyekvők tömött sorait. Ez csak megerősíti az érzést, hogy igaza lehet azoknak, akik állítják: a F1ESTA néven is emlegetett futamon a vasárnap a legütősebb.

8:00 A paddock kapujában ezúttal nem azték táncosok, hanem egy valódi mariachi zenekar fogad. Mielőtt belecsapnak a muzsikába, beszédbe elegyedünk, és újfent bebizonyosodik, hogy milyen kicsi a világ: amikor meghallják, hogy magyarok vagyunk, azonnal büszkén újságolják, hogy augusztusban hazánkban jártak, mégpedig Nyíregyházán léptek fel, a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon szórakoztatták az érdeklődőket. Nagy öröm, ők fülig érő szájjal kezdik a zenélést, mi pedig hasonló jókedvvel megyünk a dolgunkra.

IMG_20191027_091325



8:30 A helyszínen legfőbb kérdés az, hogy mi lesz Bottasszal, a rajthelyéről startolhat-e a futamon, esetleg az autója sérülései miatt a mezőny végéről vagy a bokszutcából vág neki a távnak? Válasz még nincs, a szakemberek és a csapat sajtófőnöke, Bradley Lord is csupán annyit tud mondani, hogy remélik a legjobbakat. Később megérkezik a WhatsApp-üzenet a csapat csoportjában, hogy a finn előreláthatólag a helyéről kezdheti meg a futamot.

10:00 A betétfutamok között teszünk egy sétát a bokszutcában, ahol a kerékcserestábok bemelegítő edzést bonyolítanak, majd nekikezdenek a gyakorlásnak. Látszik, hogy felspannolt állapotban és lelkiismeretesen teszik a dolgukat, ám ehhez képest néhány órával később, a futamon meglepően sok hibát látunk a műveletek közben.

10:30 A nap sztárvendége a legendás holland DJ, Tiesto, akit elkísérünk a Red Bullhoz garázslátogatásra. A baktatás közben folytatott beszélgetés során a lemezlovas-fenomén deklarálja, hogy nagy rajongója az F1-nek, különösképpen honfitársának, Verstappennek. „Örülök neki, hogy itt lehetek és bízom benne, hogy egy remek futam után nagy bulit csapunk majd a közönséggel együtt!”

11:00 Látogatás a zsúfolásig megtelt Stadionban, közvetlenül a versenyzői parádé kezdete előtt. A hangulat szó szerint frenetikus, a sombrerót viselő, mexikói zászló szorongató közönség tombolva várja Perezt, aki a parádé során meg is áll, hogy üdvözölje honfitársait és egy interjú keretein belül köszöntse is őket. Ritka az ilyen, de hazai pályán ez is megadatik: főszponzora, az ország telekommunikációját kezében tartó, a világ leggazdagabb emberének számító Carlos Slim is vele van a futam napján.

11:45 A nap egyik különleges momentumaként belebotlunk az F1 kereskedelmi igazgatójába, régi jóbarátunkba, Sean Bratchesbe, akit mostanság ritkán lehetett futamon látni. El is terjedt, hogy már a kertészkedési szabadságát tölti, mert távozik a FOM-tól, itt azonban hivatalos minőségében van jelen és széles mosollyal az arcán kijelenteni: „Most én mondjam neked, hogy nem szabad mindent elhinni, amit az újságírók leírnak?” A szakvezető elárulja, az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy talpra állítsa a sokszor emlegetett futamot Miamiban: a szerződést már aláírták, de hogy a futam valóban megtörténhessen, ahhoz szükség van még néhány városi engedélyre is. „Szerveztünk egy amerikai promóciós eseményt is, szerdán Los Angeles belvárosában, a Hollywood Boulvard-on tart bemutatót néhány pilóta. Bízom benne, hogy ez sokaknak kedvet csinál a jövő hétvégi futamhoz és erősíti az F1 imidzsét az Egyesült Államokban” – fogalmazott Bratches, aki különleges szokását itt folytatva egytől egyig személyesen üdvözli a rajtrácsra látogató gyermekeket.

13:00 Ebéd után elrajtol a futam, amely komoly izgalmakat hoz, a világbajnokavatás azonban elmarad. A látványos pódiumceremónia után Tiesto beváltja ígéretét és gigantikus bulit csap, amelyre csordulásig megtelik a Stadion-szekció.

IMG_20191027_113843

17:30 Újfent megmutatkozik, hogy az égiek is kedvelik a Mexikói Nagydíjat: alig ér véget Tiesto bulija, leszakad az ég és olyan vihar kerekedik a pálya környékén, amelyre még az idősebb helyiek is felhúzzák a szemöldöküket. Az időjárás csak a csapatok „rámoló” munkatársaival szúr ki, akik eszeveszett tempóban pakolnak, hiszen a jövő hét közepén, Austinban már készen kell állnia mindennek.

18:00 Látogatás a főszervezőnél, Rodrigo Sancheznél, aki elképesztő teljesítményt nyújtott a négy nap alatt. A viadal szellemi gazdája nem a hagyományos úton szervez, hanem mindenben benne van maga is személyesen. Szenvedélye kollégái szerint is fertőző, az eredménye pedig látványos: a vasárnapi 138435 fős nézőszámmal a hétvégi összesítés 345694-nél áll meg. „Pihenés? Hát, az nem nagyon lesz… Hogy mikor kezdjük a jövő évi futam szervezését? Tulajdonképpen már májusban elkezdtük!” – mondta Sanchez, aki elárulta azt is, hogy miért lesz jövőre már Mexikóivárosi Nagydíj a futam neve. A legszenvedélyesebb főszervezővel készített rövid interjúnk rövidesen olvasható lesz a formula.hu-n!

21:00 Távozás a csodálatos Autodromo Hermanos Rodriguezről, majd készülődés, hiszen csütörtöktől már a Circuit of the Americas paddockjában, Austinban jön a folytatás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: