DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mit keresett egy Williams a mexikói dobogón? Formula-napló, péntek, Mexikó

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni a Mexikói Nagydíjról, egyenesen Mexikóvárosból. Nagy vonalakban ilyen volt a pénteki nap a mi szemszögünkből.

5:30 Korai riadó, a jetlag hatása. Irány kávéért a hotel kávézójába, ahol az első ember, akivel találkozom, Inaki Rueda, a Ferrari stratégiai vezére. Szemmel is jól látható, hogy az átállás neki sem megy könnyen, amit egy laza kézmozdulattal jelez is. A hotel lobbija fél óra múlva már ferraris munkatársakkal van tele, 6:00-kor pontban indul az első fuvar a pályára. Nemhiába, ilyenkor még lehet közlekedni Mexikóváros túlzsúfolt útjain.

7:30 Érkezik az Uber-járgány, a sofőr gagyog valamicskét angolul, naná, hogy Checo Perezt kezdi emlegetni. „Nem nagyon járok külföldre, de úgy gondolom, hogy nagyszerűen képviseli hazánkat mindenfelé a világban” – mondja David, akinek jelzem: jól gondolja, a gualajarai pilóta közkedvelt, bármerre is járunk.

8:30 A verseny központi hoteljául szolgáló Riazor csupán 6 km-re található a szállásunktól, de nagyjából egy órát vett igénybe, mire ideértünk. Hogy miért ide? Mert innen jár a média számára működtetett buszjárat a Hermanos Rodriguez versenypályára. A szervezők már itt is okoznak egy kis meglepetést: meleg kakaóval és kaláccsal fogadják a sajtót, ráadásul bemutatnak egy helyi tradíciót is, a Halottak napja alkalmából, virágokból készített oltárt. Apró, érdekes és kedves figyelmesség, mint számtalan más is, amit ideérkezésünk óta tapasztaltunk.

IMG_20191025_094954_1



9:30 Már a pályán, ahol a paddock bejáratánál ősi azték ruhába öltözött tánccsoport fogadja az érkezőket, sőt, aki nem vigyázz, még egy táncra is elkapják. A táncot megszemléljük, szerencsére megússzuk a szerepvállalást, de egy közös fotóra azért készül a csoporttal.

10:00 Indul az első szabadedzés, amelynek kezdetére már karneváli hangulat. Őrjöngő szurkolók a Stadionban, a többi tribünön. Pörgés, forgás a gyenge tapadás és a ritka levegő miatt a szokásosnál jóval alacsonyabb tapadás miatt, Stroll a falban, az élen Hamilton végez, nyomában Leclerc és Verstappen.

11:30 Beszélgetés egy jóbaráttal, Alexander Molinával, az F1 eseményigazgatójával, aki nem győzi méltatni a mexikói szervezők hozzáállását és kreativitását. „Tele vannak ötletekkel, jobbnál jobbakkal. Nagyon tetszik, hogy az egészből árad a nemzeti öntudat, de mégsem tolakodó módon. Nagyszerű, amit csinálnak, egész évben egyeztetünk az elképzeléseikről, és amit csak tudunk, megvalósítunk azokból” – mondja a remek szakember, aki egy aprócska titkot is elárul: idén a Stadionban kialakított pódiumra a győztes az autójával együtt érkezik majd. Mint megtudjuk: az emelőgépezetet csütörtök este tesztelték a Williams egyik versenygépével, ami aligha repíti dobogóra Kubicát vagy Russellt, de így már legalább járt a dobogón is idén a szörnyszülött FW42-es…

IMG_20191025_140444

14:00 Második szabadedzés, amelyen Albon miatt kerül elő a piros zászló. A legjobb időt Vettel repeszti, Verstappen előtt. Noha a Ferrarit errefelé is imádják, a közönség elsősorban Verstappent élteti, aki lépni is alig tud a paddockban, akkor az érdeklődés iránta. Nemhiába, a fiatal pilóta két éve veretlen Mexikóvárosban, fia imádatát az apuka, Jos is elégedettek szemléli a Red Bull hospitality-helyiségének teraszáról.

16:30 Hihetetlen nagy a tumultus a szervezők által a paddockba invitált vendégek miatt, szinte lavírozni kell, hogy az ember eljusson egyik interjúról a másikra. Ritkán látni ennyi boldog, mosolygós embert egy helyen, amire rátesz egy lapáttal az is, hogy az Oaxaca régióból érkezett finomságok szinte kifogyhatatlanok.

17:45 Az időjósok ezúttal sem tévedtek, ismét elered az eső, igaz, ezúttal lájtosabban, mint az előző este. Nem is tart soká, arra mindenesetre elég, hogy jelezze: időjárás frontján valóban bármi megtörténhet ezen a hétvégén.

19:30 Csomagolás és indulás egy különleges programra: lucha libre, azaz a mexikóiak legendás pankrációja, amelyre a futam szervezői egy külön szektort foglaltak le az F1-es sajtó részére. Izgatottan várjuk, hogy milyen is a helyi erőemberek viaskodása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: