DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Formula-napló: Mexikóváros, szerda-csütörtök

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a Formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni a Mexikói Nagydíjról, egyenesen Mexikóvárosból. Nagy vonalakban ilyen volt a szerdai utazás és a csütörtöki sajtónap a mi szemszögünkből.

Szerda Összesen 15 órányi repülés Amszterdamon át Mexikóvárosba, a hosszabb repülőúton Jos Verstappennel és lányával a hátam mögött, mellettem az Alfa Romeo Racing gárdájával. Igazi F1-es járat, amelyen mindenki jókedvű, elvégre is egy olyan eseményre tartunk, amelynek az évad egyik fénypontjának kell lennie. A Mexikói Nagydíj a 2015-ös visszatérése óta minden évben megnyerte a legjobb futamnak járó elismerést, így aki már járt ott, ezért várja, aki még nem, az pedig azért, hogy megtapasztalhassa a F1ESTA-t, ahogyan a szervezők nevezik. A viadalra egyébként már hetekkel ezelőtt minden jegy elkelt, a repülőgépen temérdek rajongó is utazik.

 IMG_20191024_102729



Érkezés a Juarez reptérre, ahol – mivel két járat is szinte egyszerre érkezett Európából – óriási sorok kígyóznak. Mindenki próbál furakodni, helyezkedni, Robert Kubica például egyedi trükkel próbálkozik: „Hé, én lengyel mehikánó vagyok, nem kerülhetnék most én sorra?” – mondta nevetve a Williams versenyzője, amire a mexikói hivatalnok egy széles mosollyal reagált és persze nem hívta előre az egyszeres futamgyőztest. A reptérről még ki sem kászálódunk, máris érezni lehet a sokszor hallott Perez-kultuszt: akármerre pillantunk, valamilyen promóciós plakátról, fényreklámról a Racing Point pilótája köszön vissza. Még a taxisofőrünk is ezen kesereg: „Egész nap arra vártam, hogy hátha felbukkan. Erre most este tudtam meg, hogy csak csütörtök reggel érkezik…”

Csütörtök, 7:00 Ébresztő a puccosnak mondható Polanco kerületben található hotelban. Az első meglepetés, hogy itt bizony még koromsötét van. A nap csak fél 8 magasságában kell, ám a gigantikus nagyváros lüktetését már az ablakon kipillantva is érzékelni lehet.

8:00 Reggeli után irány a pálya, mégpedig a híres-nevezetes metróval. Láttunk már ennél szebbet és jobbat a világon, de kétségkívül hatékony módja a közlekedésnek. Fél óra alatt a pályán vagyunk, az Autodromo Hermanos Rodriguez főbejáratánál már kezdenek tobzódni a rajongók.

IMG_20191024_125541

10:30 Első vizit a paddockban, amely nagyon-nagyon „mehikánó”. A szervezők hihetetlenül átgondoltan végzik a dolgukat: minden évben az ország egy-egy térsége kap lehetőséget arra, hogy az F1-en keresztül megmutassa magát, kultúráját, gasztronómiáját a világnak. Ezúttal a déli Oaxaca van soron, akik szemlátomást kitesznek magukért: helyi ízekkel, édességekkel, de még különleges ottani borbéllyal is előrukkolnak abban a kis utcácskában, amelyet a paddock kellős közepén alakítottak ki számukra. Mindenki mindent mosolyogva, jókedvűen, érezhetően jó szívvel ad: tapasztalataink alapján ez igaz a mexikói népre, eddig akármerre fordultunk meg, mindenütt hasonló mentalitást tapasztaltunk.IMG_20191024_125726

11:00 Az FIA hivatalos sajtótájékoztatója, amelynek legfőbb témája a környezetvédelem, köszönhetően Lewis Hamilton néhány nappal ezelőtti instagramos kifakadásának. A brit elégedett lehet, hiszen sikerült ráirányítania a figyelmet a kényes témára, mert nemcsak itt, hanem szinte a délután összes sajtóbeszélgetésén ebbe az irányba terelődött a beszélgetés. Amiben mindenki egyetért: az F1 is tehetne többet azért, hogy kíméljük a környezetünket.

13:00 Ebéd egy érdekes asztaltársasággal, a RaceFans.net vezető újságírójával, jóbarátunkkal, Dieter Renckennel és a mexikói F1-es szerelőlegendával, Jo Ramirezzel, akivel itt van a felesége is. Ki gondolná, hogy „az öreg Jo” épp a szomszédunkból választott párt magának, akivel Malagán élnek, de Bécsben is van egy otthonuk: „Idén például biztosan Bécsben leszünk karácsonykor, mert Jo nagyon szereti az ottani hangulatot” – árulja el Senna egykori legfőbb bizalmasának neje.

IMG_20191024_132159

14:30 Rövid vizit a pályán, a Stadion-szekciónál: a baseballstadionból kialakított részre szinte mindenki elzarándokol, a pálya ezen pontja kétségkívül a helyszín szimbólumává vált. 

15:20 Utánanézünk, hogy ki is valójában a paddockban fekete, motívumokkal díszített overallban, fehér sisakban és sombreróban járó-kelő rejtélyes alak, aki minden pilóta környékén felbukkan. Meglepő választ kapunk és egy újabb olyan példát, amely követendő: az illető egy kitalált karakter, Mario Achi (neve a mariachi zenészek nevéből eredezik), aki a történet szerint autóversenyző, zenész és pozitív személyiség, akinek szívügye az F1 és Mexikó. Tény: Mario Achit imádják a helyiek, a nevében életre hívott közösségi oldalakat is nagy számban követik, sőt a kitalált hős egész évben rendelkezésre áll, promóciós események egész garmadáján népszerűsíti a nagydíjat. S hogy mibe kerül ez az egész? Valójában semmibe: elkészítették a jelmezt, adják alá a marketinget (a hivatalos honlapon is szerepel a karakter) és van egy emblematikus figurájuk, akit imád a nép és akit bármikor, bárhol használhatnak. Bravo, Mexikó!

IMG_20191024_115703

16:45 Noha az előrejelzések ellenére a nap eddigi része verőfényes napsütéssel telt, mégis elered az eső. Az időjósok szerint egyébként a versenyhétvége minden egyes napján van sansz kiadós mennyiségű csapadékra, szóval a paddock népe az eget kémleli. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: