Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. április 19. péntek
F1

Dinamikusan nő az F1 rajongói bázisa

Mind televíziós nézettség, mind pedig online platformok terén egyre több emberhez jut el a száguldó cirkusz híre, ebben a tekintetben jelenleg az F1 a világ legdinamikusabban növekvő sportága.

Zsinórban második éve zárt pozitív mérleggel a Forma-1 médiakommunikáció terén, ezzel is aláhúzva, hogy beváltak a „hatalomba” két éve lépett Liberty Media tervei. A sportág közleménye szerint tavaly 490 millió egyéni néző követte figyelemmel a versenyhétvégéket televízión keresztül – tíz százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A torta legnagyobb szeleteit egyébként Brazília, Kína és az Egyesült Államok adja nézettségben.

A húsz legnagyobb tv-s piac adatai szerint 2018-ban összességében 1,59 milliárdan néztek F1-et, amely 3%-os javulás 2017-hez képest – az egész világon 1,758 milliárd ember követte figyelemmel a száguldó cirkusz eseményeit ily módon. A legtöbben a Monacói Nagydíj közvetítésébe kapcsolódtak be – 110 millióan, amely 10%-os növekedést takar – további hat futam nézettsége pedig 90 millió felett volt: a Bahreini, Francia, Osztrák, Brit, Olasz és Mexikói Nagydíjaké.

A tv-snél jelentősebb növekedést könyvelhetett el az F1 a közösségi médiában: a különböző platformokon 53%-kal nőtt a népszerűsége, ezzel a legdinamikusabban fejlődő sportág jelenleg online. A YouTube-on több mint duplájára nőtt a feliratkozók száma (115 százalékos emelkedés), az olyan újítások pedig, mint Beyond the Grid podcast-sorozat, vagy a futamok utáni Twitter-show-k, több mint 14 millió embert értek el.

A Nielsen fogyasztói szokásokat mérő cég adatai szerint a Forma-1 rajongói bázisa 503 millióról 506 millióra nőtt, melyből 205 millióan a 35 év alatti korosztályba tartoznak. Ez az adat remekül alátámasztja, hogy az elmúlt két év újításai célhoz értek, hiszen a Liberty Media tervei között első helyen szerepelt a fiatalabb generációk megszólítása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?