DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Button az F1-ben látná japán csapattársát

Naoki Yamamoto a brit oldalán megnyerte a Super GT-t, valamint behúzta a Super Formula bajnoki címét is, Button pedig úgy véli, ezek alapján a japán megérdemelne egy esélyt a királykategóriában is.

Elsősorban Jenson Button nevét emlegették a Super GT-s bajnoki cím kapcsán néhány hete, pedig csapattársa, Naoki Yamamoto rég nem látott tettet hajtott végre: a brittel megszerzett elsőség mellett ugyanis a Super Formulában sem talált legyőzőre, így 14 év után az első pilóta lett, aki Japán két legfontosabb szériájában egy naptári éven belül felért a csúcsra. Button közelről láthatta Yamamotót munka közben, s az eredményei és a képességei alapján a brit úgy érzi, kollégájának a Formula-1-ben is lehetőséget kellene biztosítani:

button-yamamoto-supergt-2



„Személy szerint úgy érzem, ennek a srácnak az F1-ben kellene versenyeznie. Akár akar, akár nem – ez a véleményem” – idézi Buttont a Motorsport.com szakoldal. „Látva, hogy mit ért el a Super Formulára, amely eddig is kiváló bizonyítási terep volt, ha megnézzük például Gaslyt, Vandoorne-t vagy másokat. Emellett ott van a sokoldalúsága is: bajnok a Super Formulában, bajnok a Super GT-ben. Az ilyen mennyiségű tapasztalat a versenyzés különböző válfajaiból komoly segítséget jelentenek, amikor nyomás alá kerülsz a legmagasabb szinten.”

Bár Yamamoto kapcsán nem merült fel, hogy versenyzői üléshez juthat, az viszont igen, hogy esetleg teszten vagy szabadedzésen beülhet egy autóba. Button véleménye elég egyértelmű erről: „A tanácsom az, hogy ha lehetőséged adódik F1-es autóval menni, akkor meg kell azt ragadni. Még akkor is, ha nem hiszed, hogy versenyzői üléshez juthatsz vagy elégedett vagy azzal, ahol versenyzel, akkor is adni kell egy esélyt neki, mert ilyen lehetőséget nem mindenki kap, főleg manapság egyre nehezebb ez. Megéri kipróbálni.”

Maga a japán versenyző eleinte elzárkózott volna az F1-es lehetőségektől, elsősorban 30 éves korára hivatkozva, ám miután az Abu Dhabi Nagydíjon a Hondánál vendégeskedett és bepillanthatott a száguldó cirkusz működésébe, megváltozott az álláspontja: „Még ha lehetőséget is kapnék a vezetésre, vannak olyan akadályok, mint a korom” – mondta Yamamoto. „Először úgy gondoltam, nem kellene vezetnem, még ha fel is ajánlják, akkor sem. Beszéltem a Hondával, a családommal és egyeztetem már itteni versenyzőkkel is, szóval nem akartam egyedül dönteni, és újragondoltam az érzéseimet. Ennek eredményeképp most már úgy érzem, nem szalasztanék el egy ilyen lehetőséget.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: