DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Horner: Kvjat megérdemel egy második esélyt

Christian Horner szerint Danyiil Kvjatnak mentálisan nem tett jót az, hogy 2016-ban menesztették a Red Bull Racingtől. Az osztrák istálló csapatfőnöke szerint azonban az orosz megérdemel egy újabb esélyt.

A Toro Rosso szombaton délelőtt jelentette be, amit egy ideje már pletykáltak a Formula–1 paddockjában: több mint egy év kihagyás után, 2019-től Danyiil Kvjat visszatér egykori csapatához, és átveszi a jövőre már a Red Bullnál versenyző Pierre Gasly helyét. Christian Horner a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, örül annak, hogy Kvjat újabb esélyt kap a Formula–1-ben. Szerinte ugyanis az orosz versenyző a 2016-ban történtek miatt nem tudott a maximumon teljesíteni, fejben teljesen szétesett.

„Az, hogy 2016-ban a nagy csapattól vissza kellett mennie a fiókcsapathoz nagy dolog volt számára, és azt hiszem, ezt soha nem is tudta feldolgozni ” – mondta Horner, aki a történtek ellenére továbbra is úgy gondolja, a 24 éves pilótának megvan a sebessége és tehetsége is az F1-hez. „2013-ban együtt nyertük meg a világbajnokságot GP3-ban, és 2015-ben is voltak nagyon jó versenyei. Ezért úgy gondolom, megérdemel egy második esélyt, ugyanakkor érdekes lesz azt is látni, hogy ezúttal mire képes.”



Kvjatot 2016-ban négy futamot követően küldték vissza a fiókcsapat Toro Rossóhoz, helyére pedig Max Verstappent ültették be. 2017-ben a Szingapúri Nagydíjat követően innen is menesztették, hogy nem sokkal később, az USA Nagydíjon ismét autóba ültessék. Az orosznak viszont ez volt az utolsó versenye abban a szezonban, ülését ugyanis az akkor húsz éves Pierre Gasly kapta meg. Kvjatot végül 2018 januárjában a Ferrari szerződtette le teszt- és tartalékpilótaként.

Horner szerint mindez mentálisan is megzavarta az oroszt, aki most már készen áll arra, hogy ismét visszatérjen az aktív versenyzéshez. „A nyáron együtt töltöttünk egy kis időt, és azt láttam, hogy most már sikerült összeszednie magát” – mesélte a brit csapatfőnök, aki egyértelműen jó dolognak tartja Kvjat visszatérését. „Jót tett neki az, hogy volt ideje elszakadni a Formula–1 rivaldafényétől és végig tudta gondolni a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: