DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Bravúrra készül a Williams Barcelonában

A grove-i alakulat több újítással érkezik meg az idei szezon első európai futamára, míg a versenyt követő kétnapos teszten Kubica és Rowland vezeti az FW41-et.

A meglehetősen kaotikusra sikeredett Azerbajdzsáni Nagydíj után végre megérkezik a hétvégén Európába a Formula-1, és az idei világbajnokság ötödik futamát rendezik meg Barcelonában. A mostani viadal azért is érdekes, mert a csapatok rengeteget tesztelnek a Spanyol Nagydíj helyszínén, és a téli gyakorlások során is itt fejezték be a felkészülésüket a 2018-as szezonra. A Williams istálló két pilótája, a kanadai Lance Stroll és az orosz Szergej Szirotkin is jól ismeri a katalán aszfaltcsíkot, ráadásul a csapat több fejlesztéssel érkezik a futamra, így akár a pontszerző helyekre is odaérhet valamelyik versenyzőjük.

Williams-dppi



„Nagyon szeretem Barcelonát, ami egy gyönyörű város, és a pályán szinte minden ismerős a számunkra. Az idény során valamennyi pálya kihívást jelent, és a sok tesztelési lehetőség ellenére a barcelonai nem tartozik a kedvenceim közé. Ennek talán a sok gyakorlás az oka, hiszen amikor itt vagyunk, akkor annyiszor hajtunk végre feladatsorokat ugyanúgy, hogy az egy idő után már unalmassá válik. Noha a téli tesztek során elvégeztük a feladatunkat, az a helyzet egészen más volt, mint a mostani versenyhétvége. Kíváncsian várom, hogy az akkor megszerzett tapasztalatok segítségével mire megyünk majd élesben” – jelentette ki Stroll.

Orosz csapattársa ezzel szemben kifejezetten örül annak, hogy újra Európában és olyan pályán versenyezhet, melyet jól ismer.

„Barcelona kifejezetten előnyös lehet a csapat számára, hiszen a téli tesztek során eredményes munkát végeztünk, és ennek köszönhetően egy erős csomaggal érkezünk ide vissza. Az akkori adatok segítenek az autók beállításánál, így könnyebb dolgunk lesz ezen a téren, mint más, kevésbé ismert pályák esetében. Ráadásul a csapat több új fejlesztést is elhoz a mostani versenyre, majd meglátjuk, ezek segítségével mennyire leszünk versenyképesek a többiekhez képest” – fogalmazott Szirotkin.

A Williams műszaki igazgatója szerint a csapat akár meglepetést is okozhat a hétvégén, ahol szerinte az újításoknak köszönhetően akár az év versenyét is futhatják Barcelonában.

„Ez az egyik legjobb pálya, ahol a gyors autó valóban gyors tud lenni. Az idei szezonban most kerülnek először fejlesztések az FW41-re, és nagyon bízunk abban, hogy ezek a fejlesztések beválnak, így az idei szezon legerősebb versenyhétvégéjét tudjuk majd teljesíteni. A minél jobb beállítások érdekében pénteken, az első szabadedzésen például Kubica ül be az egyik autóba Szergej helyett, és azt remélem, hogy Robert visszajelzései alapján az autóink versenyképesebbek lesznek, míg Szergej már annyit ment ezen a pályán, hogy számára egy kihagyott edzés nem jelenthet hátrányt” – állította Paddy Lowe.

A csapat és a mezőny programja nem ér véget a vasárnapi futammal, ugyanis utána egy kétnapos teszt következik Barcelonában. A Williams mindkét napon a tartalékpilótáit ülteti autóba: előbb Oliver Rowland, majd másnap Kubica vezeti az FW41-et.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: