DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kriptovalutából akarják felépíteni a tunéziai F1-es pályát

A közel öt kilométeres aszfaltcsík építtetői videóban mutatták meg alapos terveiket – a projekthez egyelőre a pénz hiányzik, melyet a lehető legmodernebb módon, virtuálisan akarnak előteremteni.

A Formula-1 1993, az utolsó Dél-Afrikai Nagydíj óta nem versenyzett az afrikai kontinensen. Most Tunézia bejelentkezett a nagydíjrendezésért. Egy közzétett videóból kiderül, hogy Hammamet városában, a tengerparton tervezik felhúzni a 4950 méteres pályát – a renderelt képek alapján tökéletesen sík terepen –, melyhez gokartpálya, konferenciaközpont, 1200 vendéget befogadó szálloda és egyéb létesítmények is tartoznának. A helyszínen évente 300 napot jellemez napsütés, ami nagyfokú kihasználtságot tesz lehetővé.

A tunéziai versenyhelyszín fő attrakciójának a Formula-1-et szánják, erre utal, hogy a projekt a Tunisia Racing F1 City nevet viseli, a videóban pedig a királykategória autói bukkannak fel, igaz, jó pár évvel ezelőtti formájukban.



A befektető, a brit székhelyű Bitrace Investment egy Formula-1-ben eddig teljesen ismeretlen finanszírozási formával kívánja megvalósítani a projektet. Az úgynevezett ICO a közösségi finanszírozás és a tőzsdei kibocsátás keveréke. Lényege, hogy egy cég kriptovalutát bocsát ki, melynek eladásából szerez tőkét projektjéhez.

A Bitrace egymilliárd egységet hoz létre BRF elnevezésű kriptovalutájából, melyek darabját 0,12 dollárért lehet megvásárolni egy kéthónapos időszak során. Ha a kitűzött összeg nem gyűlik össze, a befektetők visszakapják pénzüket. A brit cég választása azért esett Tunéziára, mert 270 millió dollár helyett – Európában ennyibe kerülne a pálya megépítése – az összeg feléből kivitelezhető a projekt az olcsó munkaerő miatt, az ország ugyanakkor könnyen elérhető a szomszéd kontinensről. Az építkezés már áprilisban megkezdődne, és 2021-re fejeződne be.

Tunéziában a 20-as és a 30-as években rendszeresen tartottak nagydíjat: a Tuniszi Nagydíjon olyan legendás nevek győzedelmeskedtek, mint Achille Varzi vagy Tazio Nuvolari. Hosszú kihagyás után 1955-ben tartottak még egy versenyt a fővárosi pályán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: