DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

A Haas meglépi, amit régóta kellett volna

Az amerikai F1-es alakulat a tavalyi, sikeresnek mondható újoncszezonjában a fékekkel bajlódott a legtöbbet, a problémák pedig 2017-re is átgyűrűztek, ezért azt tervezik, hogy beszállítót váltanak.

A 2016-os szezonban 29 pontot gyűjtő Haas volt az év legnagyobb meglepetése, hiszen újoncként egyből sikerült legyőzniük a Renault-t, a Saubert és a Manort, idén pedig azt tervezik, hogy tovább lépdelnek előre a középmezőnyben, egy, vagy akár két helyet is javítva a konstruktőrök között. A problémák ellenére a tesztadatok egyelőre meggyőzőek, és annyit talán ki lehet jelenteni, hogy az amerikai alakulat ezúttal sem a mezőny hátát fogja nézni a futamok során.



Egy dolog azonban még mindig hibázik a Banbury-ben és Kannapolisban találtható gyárakban összeszerelt VF-17-essel. A Haas a tavalyi év során rendre fékproblémákkal küszködött, melyet 2017-re sem sikerült kijavítaniuk: a gárda eddig a Brembo termékeit használta, ám azt tervezik, hogy hamarosan Carbon Industries-re váltanak. „Nem fogok részletekbe bocsátkozni, de nem szeretem a jelenlegi helyzetet” – idézte Romain Grosjeant a Motorsport.com. „Alig várom, hogy valami mást használjak. Az a megoldás, ha váltunk, de hogy mikor, azt még nem tudom.”

A francia azt is elmondta, hogy elégedett azzal a fejlődéssel, melyen a Haas, és a motorszállító Ferrari ment keresztül az utóbbi hónapokban, hozzátéve ugyan, hogy a fékek mellett az alulkormányzottság is problémát jelent a csapat számára. „Igen, ezzel szenvedünk” – folytatta Grosjean. „Meg kell értenünk, miért. Több különböző beállítást is kipróbáltunk, hogy javítsunk a helyzeten. Persze a tesztek során nincs szükség tökéletes beállításra, de tudni akarjuk, hogy ha megváltoztatjuk az első felfüggesztés merevségét, akkor mi fog történni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: