DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Ricciardo lett az év legjobb versenyzője

Számos ranglistát állítanak össze a szezon sztárjairól, a legnagyobb súlya azonban az Autosport lap top 50-esének van. Az F1-es világbajnok a dobogóra sem került ebben az összesítésben.

Az angol nyelvű Autosport magazint először 1950-ben adták ki, hetente jelenik meg, és a versenyzés világában az egyik leghitelesebb forrásnak számít: ezért van nagy súlya év végi 50-es listájuknak, amely rangsort állít a szezon legjobb versenyzői között. Tavaly az F1-es világbajnokot, Lewis Hamiltont tették az első helyre, 2014-ben azonban Daniel Ricciardót, akit 2016-ban újra a világ legjobb autóversenyzőjének ítéltek meg.



„Ricciardo olyan versenyző, aki mélyen hisz magában, veszetten gyors, ami azonban a legmeggyőzőbb, hogy legkritikusabb pillanatokban, nyomás alatt képes megmutatni sebességét” – indokolja az Autosport az ausztrál első helyét. „Sziporkázóan jó az időmérőkön, a hamiltoni típusból, néhány idei teljesítménye – a Red Bull első sora Kínában, a harmadik rajthely Spanyolországban Verstappent legyőzve, a monacói pole, a Mercedesek közé ékelődés Szingapúrban – pedig valóban kimagasló volt.”

Eközben a világbajnoki címet megnyerő Nico Rosberg mindössze az ötödik helyet kapta a listán, melynek második és harmadik pozícióját Lewis Hamiltonnak és Max Verstappennek ítélték. Rögtön Rosberg mögött Fernando Alonso következik, és váratlanul jó helyre, a 10. pozícióba sorolták Carlos Sainzt.

A rangsor nem csupán F1-eseket, hanem az egész autósport szereplőit tartalmazza. A nem királykategóriában szereplő pilóták közül a negyedik helyezett Sebastian Ogier végzett legelöl, a rali világbajnoka, a hetedik-nyolcadik pozíciót pedig a Formula-E két bajnokaspiránsa, Sebastien Buemi és Lucas di Grassi kapta.

Ami a további sorrendet illeti, egészen kirí környezetéből Gianmaria Bruni, a WEC GT Pro kategóriájának bronzérmese a 11. helyen – Sebastian Vettel, Valtteri Bottas és Will Power követik őt. Csak a 24. helyre került a DTM bajnoka, Marco Wittmann, és még hátrébb, csupán a 31. pozícióba a túraautó-világbajnok Jose Maria Lopez. Alighanem Kimi Raikkönen 37. helyét sem fogadják majd kitörő örömmel sokan, hiába nyújtott a finn hasonló teljesítményt ferraris csapattársához, 25 hely választja el Vetteltől.

 

Autosport top 50 – a legjobb 10:

1. Daniel Ricciardo (F1)
2. Lewis Hamilton (F1)
3. Max Verstappen (F1)
4. Sebastien Ogier (WRC bajnok)
5. Nico Rosberg (F1 bajnok)
6. Fernando Alonso (F1)
7. Sebastien Buemi (FE bajnok)
8. Lucas di Grassi (FE)
9. Simon Pagenaud (IndyCar bajnok)
10. Carlos Sainz (F1)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: