DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„A jövőben kibertámadás érheti az F1-et”

A Toro Rosso egyik szponzora, az Acronis élen jár a számítógépes adatvédelem terén, a cég vezérigazgatója azonban úgy véli, az F1 koránt sincs teljesen levédve a kibertámadások elől..

A Forma-1 a világ egyik legnézettebb sportága, résztvevői hatalmas technológiai szakértelem birtokában vannak, mégis nehezen tudjuk elképzelni, hogy a csapatok, mérnökök, pilóták, szponzorok között átfolyó adat- és pénzmennyiség egyszer veszélybe kerülhet. A Toro Rossóval nyáron partnerkapcsolatra lépő svájci Acronis nevű cég az elmúlt több mint egy tizenhárom során komoly hírnévre tett szert számítógépes biztonság terén, a vállalat vezérigazgatója, Szergej Belusszov pedig úgy vélekedik, hogy meglátása szerint a száguldó cirkusz igencsak védtelen a kibertámadásokkal szemben.



Az orosz James Allen F1-es újságírónak adott interjújában fejtette ki, hogy csak idő kérdése, mikor fog valaki biztonsági rést találni az F1 virtuális védőpajzsán. „Meglep, hogy milyen kevesen aggódnak a biztonság miatt a Forma-1-ben, ezért úgy gondolom, hogy a sportág nem jelent nagy célpontot, legalábbis most nem. Már csak azért is meglep, mert nagyon otthon érzem magam a számítógépes biztonság terén, és szerintem mindenki potenciális célpontot jelent. Például nekünk is ki kell állni ilyen támadásokat, akárcsak a Microsoftnak, a Google-nek, és így tovább.”

Az adatáramlás, a számítógépekkel végzett munka elengedhetetlen része a Forma-1 technológiájának, Belusszov szerint azonban legyenek bármennyire is védve ezek a rendszerek, könnyen át lehet rajtuk jutni. „Nagyon könnyű például a feltörni az autók érzékelőit. Technikailag és mechanikus módon is tudom, hogyan kell ezt csinálni, ezért csodálkozom, hogy senkinek sem áll szándékában megtenni. Persze a dolgok tiszta oldalát képviselem, ezért úgy vélem, szükség lesz magasabb fokú titkosításra és adatvédelemre, nem csak a Toro Rossónak, hanem más csapatoknak is. A hálózatok és rendszerek védelmét szintén számításba kell venni, mert jelenleg nem ez a helyzet” – figyelmeztetett a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: