DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Legalább 8 F1-es ülés sorsa teljesen bizonytalan

Nagyon komoly mozgolódás zajlik a Formula-1-ben, de egyelőre még sok a kérdőjel: 8 ülés sorsa teljesen bizonytalan, s négy másik is a hivatalos megerősítésre vár még.

Mercedes

Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek is érvényes szerződése van a következő évekre.

Hamilton, Rosberg

rosberg_hamilton_hun_cs



Ferrari

Az idei pilótapiac egyik legnagyobb kérdése már a nyáron eldőlt: jövőre is Kimi Raikkönen lesz Sebastian Vettel csapattársa.

Vettel, Raikkönen

kimi_spany16_cs

Red Bull

Verstappennek és Ricciardónak is élő szerződése van, s nehéz is elképzelni, hogy bármelyikük távozna az év végén.

Ricciardo, Verstappen

verstappen_barwin_cs

Force India

Elvileg Hülkenbergnek és Pereznek is szerződése van 2017-re, s bár a mexikói többször hangoztatta, hogy eligazolhat, most már szinte biztosnak tekinthető a maradása, amit már a csapat vezetősége is megerősített. Egy hivatalos bejelentés azért még elférne...

Tipp: Hülkenberg, Perez

hulk_barcteszt_cs

Williams

Felipe Massa visszavonul, viszont ha hinni lehet a pletykáknak, Bottas legalább egy, de inkább két évre meghosszabbítja szerződését a grove-iakkal. Csapattársaként korábban Jenson Button tűnt a befutónak, rajta kívül Sergio Perezt és Felipe Nasrt hozták szóba hozták a csapattal - de a Red Bull-családból alighanem Danyiil Kvjat érkezése sem tűnik kizártnak. És persze ott van még Lance Stroll, aki pokolian jó formát mutat a Formula-3-as Európa-bajnokságban, s óriási támogatást hozhat magával, az viszont vitathatatlan, hogy ráférne még egy tanulóév a GP2-ben, amelynek mezőnyébe a másik junior, Alex Lynn meglehetősen beleszürkült. Az említetteken kívül még egy név merülhet fel amolyan titkos esélyesként: ha Perez maradásával a Force India kapui valóban becsukódnak előtte, a Mercedes akár a grove-iakhoz is megpróbálhatja beprotezsálni nagy becsben tartott juniorját, Pascal Wehrleint.

Tipp: Bottas, Kvjat

bottas_williams_cs

McLaren

Fernando Alonso minden bizonnyal ki fogja tölteni hároméves szerződését a csapatnál, míg mellé a McLaren előléptette Stoffel Vandoorne-t.

Alonso, Vandoorne

vandoorne-mclaren16-cs

Toro Rosso

Az energiaitalosok pilótapolitikáját ismerve szinte bizonyosan lesz változás, s jó eséllyel lehetőséget adnak majd az egyre jobb formát mutató Pierre Gaslynek. Ha egyik pilóta sem távozik önként (s jó eséllyel nem fognak), minden jel arra mutat, hogy Kvjatnak kell majd szednie a sátorfáját – Sainz ugyanis szerződéssel rendelkezik.

Tipp: Sainz, Gasly

sainz_barc2_cs

Haas

Bár hivatalos bejelentés még nem érkezett, Grosjean már elszólta magát: jövőre is marad az amerikai csapatnál. Esteban Gutierrez helye viszont egyáltalán nem egyértelmű, könnyen lehet, hogy a Scuderia megpróbálja juniorját, a monacói Leclercet beültetni a helyére. Rajta kívül felbukkant még egy név, Felipe Nasr, akinek szintén megvan a kellő támogatása, de a Saubertől minden bizonnyal távoznia kell. Itt is hamarosan bejelentés várható.

Tipp: Grosjean, Leclerc

grosjean_barcteszt_cs

Renault

Itt a leghosszabb az esélyesek névsora, s a topfavorit érdekes módon nem a két jelenlegi pilóta egyike, hanem az (egyelőre még) a Mercedes kötelékébe tartozó Esteban Ocon. Palmer maradása jelen helyzetben kizártnak tűnik, s Magnussen sem tudta megváltani a világot – de a dán helyét megmentheti az, ha Sergio Perez végül marad a Force Indiánál. A még "elérhető" versenyzők közül Bottas, Kvjat, Szirotkin, Sainz és Buemi neve is felmerült a Renault-val kapcsolatban.

Tipp: Ocon, Magnussen

ocon_d_1

Manor

Tulajdonképpen mindkét versenyző maradása elképzelhető, hiszen ha nem jut nekik jobb hely, a Mercedes valószínűleg mindkét fiatalját megpróbálja ott tartani a Manornál. Ha viszont új pilóták szerződtetésére kerül a sor, szinte csak találgatni lehet – ezt tesszük mi is: az édesapja révén a csapathoz kötődő, s a Manort már háromszor tesztelő Jordan Kinget látjuk Pascal Wehrlein csapattársaként jövőre - de akár Alex Rossi vagy Rio Haryanto visszatérése is elképzelhető.

Tipp: Wehrlein, King

jordanking_manor

Sauber

Egyik pilótának sincs szerződése 2017-re, azaz látszólag minden nyitott, de a háttérben zajló események azt sugallják, hogy Ericcson marad, Nasr viszont megy. Hogy ki ül a helyére, az nagy kérdés, de az szinte biztos, hogy egy komolyabb összeget le kell majd tennie az asztalra. Csak találgatni tudunk, meg is tesszük: Esteban Gutierrez.

Tipp: Ericsson, Gutierrez

sauber_bah16_cs

A Formula.hu tippje a 2016-os felállásra:

Mercedes: Hamilton, Rosberg
Ferrari: Vettel, Raikkönen
Red Bull: Ricciardo, Verstappen
Force India: Hülkenberg, Perez
Williams: BottasKvjat
McLaren: Alonso, Vandoorne
Toro Rosso: Sainz, Gasly
Haas: Grosjean, Leclerc
Renault: Ocon, Magnussen
Manor: WehrleinKing
Sauber: EricssonGutierrez

Normál betűvel a biztos szerződéssel rendelkező, míg dőlttel az általunk valószínűsített pilótákat jelöltük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: