DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

13 szabad ülés – Massa-Renault, Leclerc-Haas?

Egyetlen nappal előző cikkünket megelőzően ismét át kell tekintenünk az F1-es pilótakeringőt, annyi új pletyka jelent meg a sajtóban. A 22 autóból még csak kilenc sorsa dőlt el, nagy mozgás várható.

Mercedes

Lewis Hamiltonnak többéves szerződése van, Nico Rosbergnek viszont egyelőre még nincs új kontraktusa. Ha a német távozik, két lehetőség tűnik elképzelhetőnek: a csapat juniorja, Pascal Wehrlein, valamint a Toto Wolff által igen nagyra tartott Fernando Alonso – bár a csapaton belüli béke érdekében a vezetőség valószínűleg előbbi választaná.

Tipp: Hamilton, Rosberg

rosberg_16_cs



Ferrari

Az egyik legnagyobb kérdés már eldőlt: nemrég bejelentették, hogy jövőre is Kimi Raikkönen lesz Sebastian Vettel csapattársa.

Vettel, Raikkönen

Red Bull

Verstappennek és Ricciardónak is élő szerződése van, s nehéz is elképzelni, hogy bármelyikük távozna az év végén.

Ricciardo, Verstappen

Williams

Az egyik legnagyobb kérdés, hiszen jelenleg egyik pilótának sincs szerződése 2017-re. Bár a csapat elmondása szerint minden elképzelhető, mégis nehezen hinnénk, hogy mindkét pilótát megtartják. A legtöbbször Button neve hangzott el, mint potenciális érkező, emellett ott van a két juniorpilóta, a korábbi GP3-bajnok Alex Lynn és az F3-ban parádézó Lance Stroll. Ha két új pilóta érkezik, az valószínűleg Button és a tekintélyes szponzori csomaggal rendelkező Stroll lesz, de mi azért Bottas megtartására voksolnánk, Stroll pedig kap még egy tanulóévet a GP2-ben.

Tipp: Bottas, Button

button_arc_cs

Force India

Hülkenbergnek és Pereznek is szerződése van 2017-re, bár egyes pletykák arról szóltak, hogy a Mercedes megpróbálhatja előrébb léptetni Wehrleint a Manortól. Erre esetleg akkor látnánk esélyt, ha Hülkenberg úgy döntene, hogy a WEC-t választja a Formula-1 helyett.

Hülkenberg, Perez

McLaren

Fernando Alonsót jelenleg csak a Mercedes mozdíthatja el innen (egy igen valószínűtlen esetben), 2009 bajnokának viszont könnyen lehet, hogy megköszönik hétévnyi szolgálatát. Ha valaki érkezik a csapathoz, az csakis Stoffel Vandoorne lehet.

Tipp: Alonso, Vandoorne

vandoorne_dennis_cs

Toro Rosso

Az energiaitalosok pilótapolitikáját ismerve szinte bizonyosan lesz változás, s jó eséllyel lehetőséget adnak majd Pierre Gaslynek, hacsak a semmiből fel nem bukkan egy új Verstappen. Ha egyik pilóta sem távozik önként, minden jel arra mutat, hogy Kvjatnak kell majd szednie a sátorfáját – Sainz ugyanis szerződéssel rendelkezik.

Tipp: Sainz, Gasly

Haas

Grosjean minden bizonnyal marad a csapatnál, bár szerződése még nincs, s egyelőre Esteban Gutierrez helye is stabilnak látszik, bár nem kizárt, hogy a Scuderia megpróbálja juniorját, a monacói Leclercet beültetni a helyére. Rajta kívül felbukkant még egy név, Felipe Nasr, akinek szintén megvan a kellő támogatása, de a Saubertől minden bizonnyal távoznia kell. A csapat ígérete szerint Monza előtt nem derül ki semmi.

Tipp: Grosjean, Leclerc

leclerc_silv_cs

Renault

Jolyon Palmer lehet, hogy az idei évet sem tudja kitölteni a franciáknál, de Kevin Magnussen helye sem tűnik biztosnak, hiszen hiába gyenge a Renault jelenleg, egy gyári ülés sokak számára vonzó lehet. Furcsamód a legbiztosabbnak nem a mostani pilóták egyike, hanem a tesztpilóta számára tűnik egy ülés jövőre: Esteban Ocon az elmúlt években már bizonyította, hogy készen áll a Formula-1-re. A másik ülésre Magnussen és a Williamstől távozó pilóta, illetve pilóták mellett Danyiil Kvjat, megfelelő anyagi támogatás mellett Szergej Szirotkin, sőt az AMuS szerint akár Sebastien Buemi is esélyes lehet.

Tipp: Ocon, Massa

Manor

Wehrlein valószínűleg csak a Mercedes kedvéért távozik innen, vagy ha a csillagosok be tudják ültetni egy erősebb autóba jövőre, de ez igen valószínűtlen. A másik autó hatalmas kérdőjel, Rio Haryanto valószínűleg még az idén távozik majd, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen. Ha egy nevet kellene mondanunk, az édesapja révén a csapathoz kötődő, s a Manort már háromszor tesztelő Jordan Kinget említenénk.

Tipp: Wehrlein, King

king_silvteszt

Sauber

Egyik pilótának sincs szerződése 2017-re, azaz látszólag minden nyitott, de a háttérben zajló események azt sugallják, hogy Ericcson marad, Nasr viszont megy. Hogy ki ül a helyére, az nagy kérdés, de az szinte biztos, hogy egy komolyabb összeget le kell majd tennie az asztalra. Csak találgatni tudunk, meg is tesszük: Esteban Gutierrez.

Tipp: Ericsson, Gutierrez

A Formula.hu tippje a 2016-os felállásra:

Mercedes: Hamilton, Rosberg
Ferrari: Vettel, Raikkönen
Red Bull: Ricciardo, Verstappen
Williams: BottasButton
Force India: Perez, Hülkenberg
McLaren: Alonso, Vandoorne
Toro Rosso: Sainz, Gasly
Haas: Grosjean, Leclerc
Renault: OconMassa
Manor: WehrleinKing
Sauber: EricssonGutierrez

Normál betűvel a szerződéssel rendelkező, míg dőlttel az általunk valószínűsített pilótákat jelöltük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: