DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kinek a halálos balesete látható a Rush-ban?

Egy néhány nappal ezelőtti cikkünk kapcsán merült fel a kérdés, hogy melyik tragikus F1-es balesetet jelenítette meg Ron Howard Rush című filmjének sokkoló Watkins Glen-i jelenete.

Néhány nappal ezelőtt a Peter Revson tragikus balesetéről szóló cikk kapcsán merült fel a kérdés a hozzászólások, hogy a Rush (Hajsza a győzelemért) című film sokkoló haláleset-jelenete ezt az esetet idézte-e fel. A válasz természetesen nem, már csak azért sem, mivel a filmben bemutatott baleset Watkins Glenben történt, s nem Kyalamiben.

pf_rushbaleset



A filmbéli jelenet tulajdonképpen nem egy konkrét esetet mutat be, hanem két tragédia elemeit ötvözték a forgatókönyvírók: Francois Cevert 1973-as és Helmuth Koinigg 1974-es balesetét. A Rush balesete egy edzésen történt a Watkins Glen-i sikánban, akárcsak Ceverté, az autó pedig egy Tyrrell – igaz, a 6-os rajtszám helyett 9-es látható rajta.

Másrészt viszont a baleset jellege, azaz hogy az autó átszakítja az alsó szalagkorlátot, a felső viszont nem törik át és végez a versenyzővel, Koinigg tragédiáját idézi, s emellett 1974-ben, az osztrák halálának évében járunk, hiszen Lauda már a Ferrarinál szerepel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: