DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Egy futam kieshet a 2016-os F1-es naptárból

A rekord hosszúságú, huszonegy futamot tartalmazó 2015-ös versenynaptárat már hónapokkal ezelőtt kiadták, de a csapatok beleegyezése nélkül – elvileg – nem tarthatnak ennyi versenyt jövőre.

Bár hónapok óta tényként kezelik, hogy a maga 21 futamával a jövő évi lesz minden idők leghosszabb F1-es naptára, valójában egyáltalán nem tekinthető biztosnak, hogy mind a 21 nagydíjat megrendezhetik majd, hiszen a 2016-ban érvényes sportszabályzat továbbra is azt mondja ki, hogy „a bajnoki futamok maximális száma 20.”

baku

A jövőre érkező bakui helyszín látványterve


A sportszabályzaton pedig a biztonsági célú módosítások kivételével csak az összes csapat egyetértésével lehet változtatni, de feltételezhetjük, hogy az istállók bele fognak egyezni a dologba, amennyiben ez együtt jár a bevételeik növekedésével. A véglegesnek szánt versenynaptárat egyébként csak decemberben hozzák nyilvánosságra.

A szabályzat egy másik pontjának megváltoztatása szintén felmerült: a 23.5-ös paragrafus értelmében nem lehet az ügyfélcsapatoknak egy évvel korábbi erőforrást adni, miként az idén a Ferrari tette a Manorral. Ezt a pontot ugyanis szintén csak teljes egyetértéssel lehetne megváltoztatni, az elmúlt hetek – sőt, lassan hónapok – motorokkal kapcsolatos históriáját ismerve viszont nehéz elképzelni, hogy a Red Bull mindehhez hozzájárulna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: