DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Itt a magyarázat Vettel „ujjmutogatására”

Sokan kimondottan ellenszenvesnek tartják Sebastian Vettel ujjmutogatását, amit minden F1-es győzelme után láthatunk – egykori csapatfőnöke adott egy (valószínűleg helytelen) magyarázatot a mozdulatra.

A mozdulat akkor vált sokak szemében unszimpatikussá, amikor Vettel sorozatban nyerte a versenyeket a Red Bull-lal – azt is javasolták a németnek, hogy fejezze be ezt a fajta ünneplést, mert a nézők nem szeretik. „Egy kicsit beszélgettünk erről, mert úgy tűnt, hogy néhány embert ez bántott” – nyilatkozott akkor a négyszeres világbajnok. „De úgy gondolom, a legfontosabb dolog, hogy az legyél, aki vagy, és ragaszkodj is ehhez.”

Vettel



Az ujjmutogatásnak azonban története van, legalábbis Trevor Carlin szerint, aki még a Formula Renault 3.5-ös kategóriában egyengette a fiatal Vettel útját – a sztorit most a Sky Sports F1-nek el is árulta a német egykori csapatfőnöke. „Iszonyatosan gyors volt, és a nálunk töltött első szezonjában úgy gondolta, hogy simán beveszi az Eau Rouge-t az esős versenyen. Csúnya baleset lett belőle, leszakadt az első kereke, és ahogy átrepült az autó felett, elkapta az ujját.”

A Ferrari versenyzője Trevor Carlin szerint ekkor kezdte mutogatni a kezét, azonban egyelőre még nem a győzelem jeleként. „Másnap, amikor megjelent a pályán, egy nagy kötés volt rajta – és még mindig mosolygott, annak ellenére, hogy nem tudott versenyezni. De az ujja vége eltört, vissza is kellett varrni” – emlékezett vissza a csapatfőnök. 

A történetnek azonban van egy szépséghibája: Vettelről már 2004-ben is készült olyan fotó, melyen sikerét mutatóujja felemelésével ünnepli. A legjobb persze az lenne, ha maga a négyszeres világbajnok is megszólalna a kérdésben – remélhetőleg ujjmutogatásának eredetét nem őrzi olyan hétpecsétes titokként, mint magánéletének legtöbb szeletét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: