DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

F1 2016: Vannak még szabad ülések

A 22-ből nyolc ülés sorsa még kérdéses a jövő évi rajtrácson, de ezek felére is megvan az egyértelmű jelölt – ráadásul napokon belül további bejelentések várhatóak, így a McLarennél és a Haasnál is.

Mercedes

Itt már nincsenek nyitott kérdések: Lewis Hamilton tavasszal több évre hosszabbított, és 2016-ra Nico Rosberg is érvényes szerződéssel rendelkezik.

Red Bull

Daniel Ricciardo kontraktusa 2016-ra is szól, s Danyiil Kvjat maradása is roppant valószínűnek tűnik, a csapatnak nincs oka elküldeni őt. A sajtóban nemrég felmerült, hogy esetleg Fernando Alonso érkezhet a csapathoz, de ennek a pletykának aligha van valóságalapja.

massa_ita_cs



Williams

A legtöbb élcsapathoz hasonlóan itt sincs már kérdés: Felipe Massa és Valtteri Bottas harmadik szezonjukat kezdhetik meg együtt jövőre.

Ferrari

A nyár egyik nagy kérdése volt, hogy ki lesz Sebastian Vettel csapattársa Maranellóban, de végül ismét nem döntött a váltás mellett a Ferrari, azaz Kimi Raikkönen még (legalább) egy évig a vörösöknél marad.

McLaren

Jelenleg az egyik nagy nyitott kérdés, hogy ki lesz Fernando Alonso csapattársa. Jenson Button ha minden igaz, a héten jelenti be, hogy lesz-e folytatás, de minden előzetes jel arra mutat, hogy nem. Helyére a GP2-t fölényesen vezető, az utánpótlás-szériákban évek óta bizonyító Stoffel Vandoorne vagy a tavaly télen félretett Kevin Magnussen érkezhet, jelenleg előbbi tűnik esélyesnek az ülésre.

perez_forceindia_cs

Force India

Immár itt sincs kérdés: Sergio Perez és Nico Hülkenberg jövőre is együtt versenyez majd.

Toro Rosso

Hivatalos bejelentés még nem történt, de ha egyáltalán marad a kiscsapat a Formula-1-ben, akkor minden bizonnyal a többéves szerződéssel rendelkező Max Verstappen lesz az egyik versenyzőjük, s Carlos Sainz maradása is elég biztosnak tűnik, az istállónak nincs oka lecserélni őt.

Lotus/Renault

Nehéz biztosat mondani a csapatról, melyről még azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán az F1-ben lesz-e jövőre, s ha igen, akkor milyen néven. Pastor Maldonado maradását mindenesetre már bejelentették, ami több dolgot jelenthet: 1) a háttérben már eldőlt, hogy érkezik-e a Renault; 2) a Lotus a Renault-tól függetlenül tett bejelentést – azaz a franciák „helyett” döntötték el, ki vezet a csapatnál jövőre, s ebben az esetben nem is lehet még mérget venni a venezuelai maradására. Persze ezt legfeljebb találgatni lehetne jelenleg, ahogy azt is, hogy a jó eséllyel távozó Romain Grosjean helyén ki vezet majd a csapatnál – a jelöltek Perez „kiesése” után Jean-Eric Vergne, Esteban Ocon, illetve egyes sajtóértesülések szerint Kevin Magnussen lehetnek.

Manor

A legkisebb csapat, a legnagyobb kérdőjel. Az egyetlen támpontunk az lehet a Manort illetően, hogy ha valóban a Mercedes lesz a brit istálló motorszállítója, akkor egyik versenyzőjük Pascal Wehrlein lehet. S hogy ki lesz a másik? A jelenlegi pilóták közül Will Stevens és Alexander Rossi nem zárható ki, de azt is el lehet képzelni, hogy valamelyik nagyobb istálló küld a Manorhoz tanulni egy versenyzőt, így például a ferraris Raffaele Marciello vagy a mclarenes Kevin Magnussen neve is felmerülhet – de ez nem több puszta találgatásnál...

sauber_sing_cs

Sauber

A Sauber szokásától eltérően már régen megerősítette jövő évi felállását: Felipe Nasr és Marcus Ericsson is marad a csapatnál.

Haas

Az amerikai újonccal kapcsolatban nemrég még egy tízes névsorról beszélhettünk, mostanra viszont már eldőlni látszik a felállásuk – amit hamarosan be is jelenthetnek, hiszen szeptemberre ígérték, hogy közzéteszik párosukat. Az elmúlt időszak hírei alapján meglepetés lenne, ha nem Romain Grosjean és Esteban Gutierrez vezetne a csapatnál.

A 2016-os pilótafelállás:

Mercedes

Lewis Hamilton

Nico Rosberg

Ferrari

Sebastian Vettel

Kimi Raikkönen

Williams

Felipe Massa

Valtteri Bottas

Red Bull

Daniel Ricciardo

Danyiil Kvjat

Lotus

Pastor Maldonado

Vergne/Ocon/Magnussen?

Force India

Nico Hülkenberg

Sergio Perez

Toro Rosso

Max Verstappen

Carlos Sainz

Sauber

Marcus Ericsson

Felipe Nasr

McLaren

Fernando Alonso

Button/Vandoorne/Magnussen?

Manor

Pascal Wehrlein

Stevens/Rossi/...?

Haas

Esteban Gutierrez

Romain Grosjean

 

Félkövér betűvel a szerződéssel rendelkező, félkövér dőlttel a valószínűsíthetően maradó, míg dőlttel a lehetséges, illetve a pletykákban felmerült versenyzőkét jelöltük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: