DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Újabb ötlet: Betétfutam F1-es pilótákkal

Többet kellene látni a pilótákat a pályán, de nem bolygatnánk fel a Formula-1 tradícióit? Christian Horner bedobta a megoldást, nem sprintverseny kell ide, hanem a Procar-koncepció felélesztése.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint nagyon „egyszerű” a megoldás az F1 egyik legnagyobb problémájára, a rohamosan csökkenő népszerűségre: legyen minden verseny olyan kiszámíthatatlan, mint a hétvégi Brit Nagydíj. A versenyről, melyen előbb a Williams, majd egy rövid ideig Nico Rosberg tűnt esélyesnek, de végül Lewis Hamilton nyerte meg, így nyilatkozott a négyszeres világbajnok csapatvezető:

„A rajongók versenyhelyzetet szeretnének látni, csakhogy az elmúlt 18 hónapban egy csapat dominált. Persze remek munkát végeztek, és meg is érdemlik a helyzetüket, de az is érthető, hogy nem teszi különösebben vonzóvá a dolgokat, ha teljesen kiszámíthatóak az eredmények. A mostani versenyen viszont rögtön az első körben láthattuk, hogy a futam kiszámíthatatlan lesz, ahogy az eső megérkezését követően is.”

Horner emellett egy újabb reformjavaslatot is megpendített, mely szintén bővítené a hétvége programját, ám ahelyett, hogy valamiféle sprintversennyel vagy kvalifikációs futammal felbolygatnák a Formula-1 megszokott menetrendjét, egy olyan betétfutamot hívnának életre, melyben F1-es pilóták is szerepet vállalhatnának. A koncepció tulajdonképpen nem teljesen új, 1979-ben és 1980-ban a BMW M1 Procar bajnokság két szezonon át épp ezt valósította meg, előbb Niki Lauda, majd Nelson Piquet nyerte azt.

procar



 

„Hosszú évekkel ezelőtt volt egy Procar nevű bajnokság, ahol élpilóták versenyeztek egységes autókkal” – idézte fel Horner a két évet megérő sorozatot. „Úgy gondolom, hogy ez a rajongók és a promóterek számára is szórakoztató lenne. Érdemes lenne kipróbálni egy olyan koncepciót, hogy bizonyos eseményekre korábbi versenyzőket is meghívunk, és összeeresztjük a fiatalokat az idősebbekkel... Egy versenyhétvégén a pilótáknak jelenleg több idejük van, mint valaha... Persze még beszélni kell erről a koncepcióról, de miért is ne?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: