DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Nem lesz többé Koreai Nagydíj az F1-ben?

Legalábbis úgy tűnik, hosszú időre elbúcsúzhatunk a távol-keleti országtól. A nagydíj szervezőbizottsága feloszlani készül, hatalmas adósságokat hagyva maga után: csak az 43 millió dollárba került, hogy idén nem rendeztek nagydíjat.

Az utolsó Formula-1-es nagydíjat Dél-Koreában 2013-ban rendezték meg, decemberben azonban ismét bekerült a köztudatba, mivel az ázsiai országot meglepetésre a 2015-ös versenynaptár állomásai között tüntették fel. Hogy ezzel mi volt a pontos cél, sosem derült ki – a helyszín ugyanis egy hónap után kikerült a tervezetből.

Ami szinte biztosnak tekinthető, sosem volt valós lehetőség, hogy a mezőny idén Dél-Koreába utazzon, a közeljövőben pedig valószínűleg nem is fog a Formula-1 az országba visszatérni. A Korea Herald című lap arról számolt be, hogy a nagydíj szervezőbizottsága feloszlani készül, miután pénzügyi okok miatt 2014-ben és idén sem sikerült megvalósítani a versenyt. Szerződésük ugyanis lett volna, emiatt pedig súlyos kárpótlást kell fizetniük a Bernie Ecclestone által vezetett FOM-nak. A bizottság egy tagja nem volt hajlandó elárulni, pontosan mekkora összeget, a pletykák szerint azonban a kötbér 43 millió dollárra (közel 12 milliárd forint) rúg.



A négy alkalommal megrendezett nagydíj már a kezdetektől fogva hatalmas veszteséget termelt, mivel rosszul becsülték meg az építési és működtetési költségeket. 507 milliárd won (462 millió dollár, 126,5 milliárd forint) úszott el a pálya felépítésére, a működtetés és marketing költségeire 115,7 milliárd won, ehhez képest az első, 2010-es verseny mindössze 19,5 milliárd won bevételt hozott.

Polgárjogi aktivisták jogi eljárást kezdeményeznek a verseny kiötlője, a korábbi tartományi kormányzó ellen. Eközben a helyi kormányzat azt tervezi, hogy átalakítja a pályát: 1,1 kilométerrel növelik hosszát, miközben két vonalvezetésre bontják, hogy kisebb eseményeket egyidejűleg is tarthassanak rajta. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: