DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

F1-es autók papírból

Többször közöltünk már képeket F1-es autók papírból készült modelljeiről, most pedig el is beszélgettünk ezekről számos remek alkotás készítőjével, Bertalan Lászlóval.

Vannak olyan Formula-1 rajongók, akik nem elégednek meg azzal, hogy megnézik a versenyeket, elolvassák a híreket, vagy poszterekkel ragasztgatják tele falukat, hanem ennél többet is tesznek rajongásuk jegyében. Ilyen magazinunk állandó olvasója, Bertalan László, aki hosszú évek óta készít modelleket papírból F1-es autókról és pilótákról.

DSC_0062



Mióta készít papírból versenyautókat?

Az első modellemet úgy nyolcéves koromban kaphattam, bár ekkor még nem tudtam, hogy pontosan hogyan is kell összerakni, igazából nem is érdekelt annyira a dolog. Mivel megszállott F1-rajongó vagyok, inkább autókat vagy pilótákat akartam készíteni papírból. Amikor elkezdtem, ingyenes és fizetős modelleket töltöttem le az internetről. Az első munkáim persze még nem lettek a legjobbak, mert tapasztalatlan voltam.

Mennyi ideig tart egy autó elkészítése?

Ma visszagondolva az elsőket viccesen egynapos modelleknek hívom, most viszont akár negyven órát is igénybe vesz egy autó megépítése. Jobban odafigyelek a részletekre, hogy minél hitelesebb legyen, ezért le is festem és be is lakkozom is őket! Emellett persze attól is függ az idő, hogy mennyire részletes a terv.

DSC_0063

A sablonokat saját kezűleg tervezi?

Nem, én csak építek, nem tervezek. Pár pilótát már csináltam, de ezeket csak át kellett festenem, hiszen a sablon már adott volt. A tervezés még nehezebb munka, és tovább is tart, vagy valamilyen 3D-s tervezővel, vagy egy egyszerűbb képszerkesztővel csinálják. Ebben Horváth Szabolcs (avagy „paperboy”) barátom a legügyesebb, akinek sokat köszönhetek, hiszen rengeteg modell sablonját küldte már el nekem digitális formában, ezt már csak ki kell nyomtatni, majd jöhet az olló és a ragasztó! Általában 160 grammos A3-as papírt használok. A legnagyobb nehézséget a kicsi alkatrészek okozzák, melyeket nem egyszerű kivágni és összerakni.

DSC_0069

Az, hogy kinek szurkol, befolyásolja abban, hogy kinek a modelljét készíti el?

A kedvenc pilótám Michael Schumacher, de Alonso is szimpatikus, sajnálom is, hogy nem sikerült bajnoki címet szereznie a Ferrarival, pedig megérdemelte volna. Ám annak, hogy a Ferrarinak szurkolok nincs befolyása arra, hogy melyik csapat autóját építem meg. Igazából, ha tehetném, mindet megcsinálnám, jelenleg már körülbelül hatvan F1-es autóm és húsz pilótám van.

Melyiket érzi a legjobban sikerült alkotásának?

Nem tudnék választani az eddigi munkáim közül, hiszen lehet, hogy amit honlap csinálok, az lesz az új kedvenc. Mindig egyre szebb, és egyre reálisabb modelleket akarok készíteni. Csak ajánlani tudom ezt a hobbit mindenkinek, próbálja ki, készítsen egy modellt magának, vagy ajándékba valakinek!

DSC_0068

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: