A növényi alapú étrend hatásai
A növényi alapú étrendek egészségre gyakorolt hatásait már számos tanulmány vizsgálta, és hozta összefüggésbe az alacsonyabb koszorúér-betegség, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenésével. Az egészséges táplálkozás nemcsak a sportolók privilégiuma, hanem mindannyiunk számára lényeges. A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzés is ezt hivatott átadni a hallgatói számára: az egészség mindenkié.
A táplálkozási irányelvek többsége egyetért abban, hogy bizonyos betegségek megelőzése érdekében tanácsos minél több növényi alapú ételt fogyasztani, és érdemes csökkenteni az állati eredetű ételek bevitelét.
A kutatási eredmények nem mindig voltak egyértelműek
A korábbi tanulmányok jelentős része a növényi alapú étrendből teljesen kizárt bizonyos állati eredetű ételeket vagy minden állati eredetű ételt, ami korlátozta a kutatási eredmények értékelhetőségét. Olyan vizsgálati módszerekre van szükség, amelyek értékelni tudják a növényi alapú étrendhez való alkalmazkodás fokát, hogy értékelni lehessen az étrendi mintázat egészségügyi hatásait.
A növényi alapú étrendek hatásait elsősorban szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben vizsgálták, kevesebb kutatás zajlott az agyi érrendszeri betegségekkel kapcsolatban. Nemrégiben kiderült, hogy azoknak a résztvevőknek, akik az étrendjükből teljes mértékben kizárták a húst és a halat, nagyobb volt a stroke kialakulásának az esélye mint azoknál, akik fogyasztottak húst.
Három, növényi alapú étrendi indexet dolgoztak ki a hibák kiküszöbölésére
Ezek a következők voltak:
- Egy általános növényi alapú étrend index (plant-based diet index, PDI),
- Egy egészséges PDI-t (healthful PDI, hPDI)
- Egy egészségtelen PDI-t (unhealthful PDI, uPDI).
Ezek segítségével az elfogyasztott növényi ételek minőségének a figyelembevételével állapítottak meg a 2-es típusú diabétesz és a CHD vonatkozásában összefüggéseket az egészségügyi dolgozók körében.
A veteránok körében is végeztek prospektív kohorsz kutatást
Ezen főként férfiak vettek részt: a 148 506 veterán adataiból a kutatók megállapították, hogy a növényi alapú étrend szignifikánsan alacsonyabb CVD-kockázattal jár, illetve, hogy a vegetáriánus étrendek kedvezőbb hatással voltak a CVD morbiditására és mortalitására.
Egy egészséges növényi túlsúlyú étrend rugalmasabb, vonzóbb és könnyebben betartható azokhoz a vegetáriánus étrendekhez képest, amelyek megtiltják bizonyos ételek fogyasztását. Lehetővé teszi ugyanis, hogy az emberek fokozatosan változtassanak az étrendjükön.
A teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri események veszélyét.