DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Hogyan válasszunk saját futballcipőt? Mire kell figyelni?

Profi és amatőr labdarugóknak egyaránt érdemes odafigyelni arra, hogy mégis mit húznak a lábukra egy edzés vagy mérkőzés alkalmával.

https-__kiralysportbolt.hu_ - 2024 szeptember - Cikk1



Már a legnagyobb bajnokságok is elindultak, az amatőr kupák, megmérettetések is közelednek. Tökéletes alkalom arra, hogy megnézzük a jelenlegi focicipőnket és beszerezzünk egy újat. Profi és amatőr labdarugóknak egyaránt érdemes odafigyelni arra, hogy mégis mit húznak a lábukra egy edzés vagy mérkőzés alkalmával.

 

Ahány játékos, annyi igény

Természetesen tudjuk nagyon jól, hogy a futballcipők esetében ma már a megjelenés is fontos tényezőnek számít. Vannak letisztult, egyszerűbb példányok, de igazi extrém, figyelemfelkeltő mintázatokkal is találkozhatunk. A Királysportbolt focicipő kínálatában többféle kialakítás érhető el. Minden stílushoz megtalálhatjuk a megfelelő lábbelit, de nem ez az egyetlen tényező, amire figyelni kell majd a kiválasztás során.

A minőség és a megbízhatóság mindenkinek egyaránt elsődleges, de van, ami még ezeknél is fontosabb. Mégpedig az, hogy pontosan milyen pályán fogunk játszani. Ma már többféle futballpálya létezik: természetes fűvel borított, műfüves, keményebb talaj vagy éppen terem. Minden futballcipő nevében található egy jelölés, ami azt mutatja meg, hogy milyen pályatípuson lehet használni. A leggyakrabban az FG vagy FG/AG cipőkkel fogunk találkozni, amelyeket természetes gyepre terveztek. Jó időjárási viszonyok között hozzák ki magukból a legtöbbet, ahol nincs a gyep ledöngölve és nem süppedős. 

Felázott talajra már az SG vagy SG-Pro futballcipőket kell keresni, amelyek a speciális stopliknak köszönhetően megfelelően működnek puha, nedves, süppedős gyepen is. Műfüves pályára a TF/TT, AG vagy FxG cipők az ideálisak. Ezeken sokkal kisebb stoplik találhatóak, amik sűrűbben helyezkednek el. Terembe pedig az IC/IN/IT jelöléssel rendelkező lábbelik lesznek a megfelelőek. Hagyományos, lapos talpú cipők, amelyeket csak beltéren lehet használni.

 

A cipők is rendelkeznek besorolással

A jelölés mellett azt is figyelni kell, hogy a kezdő, amatőr, félprofi és profi besorolás közül melyikbe tartozik az adott futballcipő. Ha valaki most ismerkedik a sporttal és az alapvető labdarúgó készségek elsajátítása, fejlesztése a cél, akkor a kezdő cipők között ajánlott nézelődni. A rendszeres, rekreációs sportoláshoz az amatőr futballcipők lesznek a megfelelőek. A félprofi lábbelik már modern megoldásokat kombinálnak a funkcionalitással. Dinamikus játékhoz tervezték őket, kényelmesek és hatékony teljesítményt biztosítanak.

A profi modellek a legújabb, fejlett technológiával rendelkeznek. Ezek számítanak a legkönnyebbnek, elősegítve a gyorsulást és a gyors irányváltásokat. 

 

A méret a lényeg?

Az egyik utolsó lépés az, hogy a lábméretünket pontosan megállapítjuk. Ehhez egy fehér lapra kell állni, egy-egy vonallal bejelölni, hol végződik a lábujjunk és a sarkunk. A két vonal közötti távolság adja meg a végső méretet. Ez egy fontos lépés, mivel csak úgy tudunk hatékonyan játszani, ha kényelmes, megfelelően illeszkedik a focicipő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: