DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Egyéb

Ezt tehetjük az időskori memóriazavar elkerülése ellen

Mivel sokan tapasztalják idősebb ismerőseiken a demencia jeleit, az emberek többsége fél attól, hogy hogy őt is utoléri majd ez a betegség. Jó hír azonban, hogy az időskori memóriazavar megelőzhető!

Kutatások is folytak már a témában

Nem egy kutatás foglalkozik az időskori memóriazavarokkal: a Frontiers in Psychology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a memória leginkább az olvasással edzhető.

Bár a kutatások elsősorban az olvasás hatékonyságát vizsgálták, elmondható, hogy hangoskönyv esetében is ugyanolyan hatás érhető el. Éppen ezért, aki előfizet a VOIZ hangoskönyv szolgáltatására, jól teszi, ha minél több regényt meghallgat az ott található művek közül, mert ezzel sokat tehet memóriája javítása érdekében.

A kutatók ugyanis azt találták, hogy azok az idősebb emberek, akik naponta legalább 90 percen át olvastak heti öt napon át, sokkal jobb eredményt értek el a memóriateszteken, mint azok, akik rejtvényfejtéssel foglalkoztak. Vajon mi lehet ennek az oka?

Elsősorban az, hogy a regények befogadása során oda kell figyelnünk minden apró részletre, ismernünk kell a szereplőket, a helyszíneket, tudnunk kell, hogy melyik cselekményszál hol maradt abba, amikor újra elkezdjük az olvasást. Mindez nagyfokú fegyelmezettséget, figyelmet, kitartást igényel.

voiz.hu - 2024 február - LinkMarketing - 1



Ugyanilyen szempontból hasznosak tehát a hangoskönyvek is, amelyeknél szintén oda kell figyelnünk minden egyes szóra. Hangoskönyvet viszont bármikor tudunk hallgatni a nap folyamán: akár főzés vagy sportolás közben is, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem lesz meg a napi olvasásra, könyvhallgatásra szánt idő.

Mit derítettek még ki a kutatók?

Arra is fény derült a vizsgálat kapcsán, hogy sajnos egyre kevesebb ember olvas, főleg a fiatalabb korosztály az, akit nem kötnek le a könyvek. Bár úgy tűnik, hogy a felnőttek is sok szöveggel kerülnek kapcsolatba, azonban ezek leggyakrabban az interneten található blogbejegyzések, kevésbé összefüggő cikkek, amelyeket telefonon, tableten olvasunk el.

Ezek viszont nem helyettesíthetik a regényeket, mert nem alkotnak összefüggő cselekményt, nem kell belemerülni a részletekbe, nem kell érzelmileg azonosulni a szereplőkkel, márpedig az olvasás egyik pozitív hatása, hogy az empátiát is fejleszti, és ezáltal a társas kapcsolatokhoz is hozzájárul. Mondanunk sem kell, hogy idős korban ez mennyire sokat számít.

Milyen tünetei vannak az időskori memóriazavarnak?

Jelenleg a világon körülbelül 505 millióan élnek demenciával, sokan közülük Alzheimer-kórban is szenvednek. A leggyakoribb tünet a memóriazavar: a betegek sokszor nem találnak haza ismerős helyekről, elfelejtenek valamit, nehezen hoznak döntéseket, végül pedig már az étkezésben és a mozgásban is segíteni kell nekik.

Megelőzhető azonban a probléma a szellemi képességek trenírozásával, de a testedzés is ugyanilyen fontos. Azt javasolják hát a szakemberek, hogy olvassunk minél többet, emellett pedig mozogjunk is! Ha a kettőt szeretnénk kombinálni, akkor futás közben hallgassunk hangoskönyveket!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: