DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Kötelező biztosítás felmondása – Gyakori kérdések válaszokkal együtt

Ha négy vagy két keréken gurulsz, érdemes most az újév beköszöntével a kötelező biztosításodat felülvizsgálni és jobb ajánlat ellenében biztosítót váltani. Hogyan lehet gyorsan és könnyedén a kötelező biztosítást felmondani, majd újat kötni? Az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat itt találod!

A kötelező, az mindenkinek kötelező!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) hazánkban minden autósnak kötelező, azaz minden magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója köteles évről évre befizetni. A biztosítás minden gépjárművel közlekedő érdekét védi. Mivel a biztosítás kötelező, ez egy állandó kiadás a családi költségvetésben, érdemes a biztosítási évforduló táján a biztosítási feltételeinket átnézni, és kedvezőbb feltételek eseténaz előző kötelező biztosítást felmondani, majd, amennyiben aktuális, újat kötni.

people-2568603_1280



A biztosítás felmondása - gyakori kérdések és válaszok

Az első és leggyakoribb kérdés a biztosításváltással kapcsolatban egyértelmű: Hogyan tudom a leggyorsabban a jelenlegi biztosításomat felmondani? Minden ilyen jellegű kérdésekre választ kaphatsz a Biztoshely biztosítási portál weboldalán. A portál 11 biztosító tarifáit, feltételeit hasonlítja össze, így a legkedvezőbb ajánlatot fogja neked személyre szabottan, az autód paramétereit figyelembe véve ajánlani.

 · Mikor lehet a biztosítást felmondani?

A biztosítást mindig a szerződéskötés évfordulójához közeledve lehet felmondani, évente egyszer. A 2010 előtt üzembe helyezett járműveknél ez az évforduló mindig dec. 31. A 2010 után vásárolt járművek esetében viszont az évforduló a tulajdonszerzéshez igazodik. Tehát, ha március 1-jén került birtokodba a jármű, akkor a következő év márciusa előtt élhetsz a biztosítóváltással. A felmondást az évforduló előtt lehet 30 nappal kezdeményezni.

 · Mitől függ a kötelező biztosításom díja?

Az éves biztosítási tarifát a biztosítók több paraméter alapján állítják össze. A legfontosabb az autó teljesítménye és kora. Emellett szerepet játszik az üzembentartó vezetői tapasztalata. Díjcsökkentő tényező lehet az üzembentartó családi állapota, munkahelyi státusza vagy, hogy a választott biztosítónál van-e már más biztosítása.

 · Honnan tudom az aktuális díjszabásokat?

A biztosító társaságok az évforduló előtt 60 nappal hirdetik ki az új kgfb tarifákat. Így már a biztosítás lejárta előtt két hónappal tudsz kalkulálni, így a váltás kezdeményezésére bőven elegendő lesz a 30 nap.

 · Milyen esetben lehet még a kötelező biztosítást felmondani?

A kgfb felmondásának a hátterében természetesen nemcsak a biztosítóváltás állhat, hanem egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. A díjfizetési kötelezettség elmulasztásával a biztosító fogja felmondani a szerződésünket, ugyanígy megteheti ezt indoklás nélkül is, írásban, a biztosítási időszak vége előtt 30 nappal. Az érvényes szerződés megszűnhet továbbá a felek közös megegyezésével követően, a biztosítási érdek megszűnésével, ha például eladjuk a járművünket, illetve, ha a gépjárművet véglegesen kivonják a forgalomból.   

Ezeket a szempontokat figyelembe véve érdemes mindenkinek tájékozódnia és jobb feltételekkel, olcsóbban szerződnie!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: