DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Puzzle, az örök kedvenc

Temérdek fejlesztő- és társasjátékkal találkozhatunk minden korosztály részére, de az biztos, hogy a puzzle még mindig a legkedveltebb játékok között van. Észrevétlenül fejleszti az agy bizonyos területeit, miközben kikapcsol és ellazít. Lehet egyszemélyes és játszható akár családilag vagy baráti társasággal is, nem megy ki a divatból.

Hatalmas puzzle kínálattal könnyebb a választás

Ha nem tudjuk, mit vásároljunk karácsonyra egy adott személynek, legyen kicsi vagy nagy, egy puzzle-lel nem nagyon tudunk mellélőni, csak találjuk meg az ízlésének megfelelőt. Ehhez kell egy kellően széles körű kínálattal rendelkező webshop, mint amilyen a BestMarkt webáruház puzzle, kirakó kínálata, ahol gyereknek, felnőttnek egyaránt megtalálhatjuk a kedvenc képét, amit ki szeretne rakni, valamint számtalan szűkítési lehetőség adott, hogy gyorsan ki tudjuk választani a nekünk tetsző darabokat.

A puzzle-ök területén igen szerteágazó a választék, számtalan téma kerülhet rá egy képre. A gyerekeknél leginkább a mesehősös vagy állatos, a felnőtteknél pedig a gyönyörű természeti tájas, tengerpartos vagy városi utcarészleteket ábrázolók a népszerűek, de különlegesek az absztrakt vagy a valamilyen festményt bemutató puzzle-ök is.



Kirakók már egészen pici kortól

Amint a baba képes rá, hogy tárgyakat a kezében megfogjon és megtartson, máshová tegyen, el lehet vele kezdeni foglalkozni és megmutatni neki a néhány darabos kirakós játékokat, amelyek szintén elérhetők a BestMarktnál. Ezek a főleg állatokat megformáló, fából készült játékok módot adnak rá, hogy a kicsiknek fejlődjön a szem-kéz koordinációja, az összpontosító, vizuális képessége és a képzelőereje. Segít neki a formák, színek helyes felismerésében, miközben megismeri az állatokat vagy másik típusú kirakónál pl. a járműveket.

Fontos, hogy mindig az adott gyermek életkorának megfelelő játékot vásároljuk, különben vagy unalmas lesz neki, vagy pedig ha nem sikerül kirakni, csalódott lesz. Kisbabáknál a nagyobb méretű kirakók a javasoltak, és mindig legyünk ott velük a játék során. Nagyobbaknak már be lehet szerezni textilekből készült kirakót, de mindig figyeljünk, hogy ne kerüljön semmi a szájukba. A textil kirakós játékoknak már maga az érintése is külön élvezet lehet a pici számára.

Váltás az igazi kirakókra

Míg az első puzzle-ök 6-10 darabosak, később az életkor előrehaladtával lehetőség lesz gyorsan váltani a több darabos fajtákra. Egy 3 éves gyermek képes már egy 24-36 darabos összefüggő kép önálló kirakására. Természetesen a felnőtt jelenléte ilyenkor is célszerű, illetve ha elakad, akkor egy kis szülői rávezetéssel csodákra lesz képes.

Előfordul, hogy a lurkó ajándékba kap puzzle-t másoktól, ami még korai a számára. Ebben az esetben érdemes ezt félretenni és elővenni egy olyat, amelyikben sikeres, és nem okoz számára csalódást. Ha nagyobb lesz, jöhet a nehezebb falat. Az iskolásoknak, felnőtteknek szóló puzzle-ök darabszáma tipikusan 1000-5000, de az igazán megszállottak ennél jóval nagyobb képeket kiraknak, sőt már puzzle versenyeken is részt vesznek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: