DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. február 28. szerda
Egyéb

Hogyan befolyásolja a SUP evező a teljesítményedet a vízen?

A SUP egy roppant izgalmas és újkeletűnek mondható sportolási lehetőség. Számos előnyei közül érdemes megemlíteni az aktív testmozgást és a természettel való szorosabb kapcsolódást. Egy evező kiválasztása azonban roppant nehéz feladat, hiszen úgy kell választanunk, hogy az befolyásolja majd a teljesítményünket is. Cikkünkben annak jártunk utána hogyan érdemes evezőt választani?

Az evező hossza

SUP evező hossza alapvetően fogja befolyásolni az evezésünk hatékonyságát és a kényelmet is. Egy megfelelő hosszú evező segíthet abban, hogy hatékonyan mozogjunk a vízen és minél kevesebb energiát kelljen kifejtenünk az előrehaladás érdekében. A túl hosszú evező nehezítheti a manőverezést és túlzott erőkifejtést is igényelhet. A túl rövid evező miatt esetleg jobban le kell hajolnunk, ami megterhelheti a derekunkat és a hátunkat. Az ideális evező hossza a deszka méretétől és a testünk méretétől is függ. Az evező választást érdemes a deszkához igazítani és úgy kiválasztani, hogy közben állunk a deszkán.

hogyan_befolyasolja_a_sup_evezo_a_teljesitmenyedet_a_vizen

Az anyagaEz jelentősen befolyásolja majd a teljesítményünket, így nagyon alaposan átgondolt döntést kell hoznunk. A könnyű alumínium SUP evező tartós és megfizethető árakon érhető el a szaküzletekben. Viszont azzal számolnunk kell, hogy nehezebbek, így az evezést nem fogják megkönnyíteni. A karbon és az üvegszálas verzió már jobb választás lehet, hiszen erősek, strapabíróak és könnyű velük az evezés. Arra viszont készüljünk fel, hogy sokkal drágábbak, mint az alumínium változat.

A markolat

Ez nagyon fontos a kényelem és a teljesítmény szempontjából is. Egy megfelelően kiválasztott markolat evezés közben könnyíthet a csuklómunkánkon. Az ergonomikus kialakítású markolat a legjobb, hiszen ez segít abban, hogy a kezünk és a csuklónk is mindig a megfelelő és helyes pozícióban maradjon. Ma már különböző bevonattal is ellátják a markolatokat, amelyek még vizes körülmények között sem válnak csúszóssá. Érdemes ezeket is megtekinteni.

A lapát

Hatékonyság szempontjából ez sem elhanyagolható. A nagyobb lapátok nagyobb hajtóerőt kínálnak, ezáltal sokkal gyorsabban tudunk majd haladni a deszkával. Viszont arra fel kell készülnünk, hogy ezek sokkal nehezebbek is. A kisebb lapát könnyebb, de kevésbé lesz hatékony a hajtóerő tekintetében. Az ideális lapátot mindig a vízhez és a körülményekhez mérten kell kiválasztani. Hullámokban való evezéshez inkább a nagyobbakat ajánljuk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: