DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Nagy fesztávok áthidalása BSH rétegragasztott gerendával

Az utóbbi évtizedben a hagyományos fagerendák mellett egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a rétegragasztott BSH gerendák.

Ezeket a kiváló minőségű építőanyagokat strapabírásuknak és tartósságuknak köszönhetően sokféle építési célra fel lehet használni.

Mi jellemzi a BSH gerendát?

A BSH elnevezés a német Bau Struktur Holz kifejezésből ered, amely a rétegragasztott fa szerkezetére utal. Ezek a gyalult termékek kiváló minőségűek, erős és tartós építőelemek, amelyek ötvözik a rétegragasztás előnyeit a faanyagok természetes erősségével és szépségével.

kaplarfatelep.hu - 2023 október - LinkMarketing - 4 



A Káplár fatelepen a rétegragasztott gerendákat különböző méretben és vastagságban lehet megtalálni. Hosszúságukat tekintve 4,5 méteresek, 6,75 méteresek és 13,5 méteresek lehetnek, amelyek közül az áthidalandó fesztáv alapján célszerű választani.  

Mi határozza meg a BSH gerenda által áthidalható fesztávot?

  • A fesztáv egyrészt függ a gerenda méretétől, illetve a gyártás során felhasznált faanyagtól. Általában kiváló minőségű szárított fenyőfából vagy más keményfából készítik. 

  • Meghatározó tényező  még a beépítés után jellemző terhelés, valamint be kell tartani az építési előírásokat is. Ezek alapján ugyanis a tervezőnek meg kell határoznia a gerendák méretét és vastagságát, hogy garantáltan elbírják majd a rájuk nehezedő súlyt. Általánosságban igaz az a megállapítás, hogy minél nagyobb a fesztáv, annál vastagabb szerkezeti elemre van szükség.

  • Figyelembe kell venni a terhelés típusát is, hiszen más szempontoknak kell megfelelnie, ha tetőszerkezethez, és megint másnak ha padlóhoz kerül alkalmazásra. Ma már a tervezőmérnök szoftverek segítségével végzi a terhelési számításokat, és ez alapján határozza meg a szükséges vastagságot és elrendezést. 

  • Az építkezés helyén lehetnek egyéb, az időjárási vagy földrajzi tényezőktől függő lokális előírások is, amelyek befolyásolják a fesztávokra vonatkozó specifikációkat.

Milyen előnyökkel rendelkezik a BSH gerenda?

A gyártási technológiából eredően ezek a termékek stabilak és erősek. Magas minőségű faanyagból a rétegragasztás technológiája által strapabíró szerkezetet hoznak létre, amelyek a nagy terhelést is jól bírják. Egyedi igényeknek is megfelelnek, hiszen könnyen méretre lehet őket szabni, szükség esetén átalakítani. 

A nedvességnek jól ellenállnak, valamint a farontó rovarok és gombák sem tudnak kár tenni bennük, így nem is kell őket vegyszerekkel impregnálni. A hagyományos gerendánál könnyebbek, így egyszerűbb velük dolgozni. Szép megjelenésű termékek, amelyek esztétikailag is jól illeszkednek többféle építészeti stílushoz. 

Gyártási eljárásukat tekintve pedig környezetbarát termékeknek számítanak, hiszen kevesebb erdő kivágására van szükség az előállításukhoz, ami napjaink fenntartható erdőgazdálkodása szempontjából igen fontos. 

A megfelelő méretű BSH rétegragasztott gerenda tehát sokféle építési projekthez felhasználható, masszív, modern építőanyag.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: