DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Használtautó-vásárlás: nem minden arany, ami fénylik

Használt autó vásárlásakor számos fontos tényezőre kell odafigyelni annak érdekében, hogy ne csak jó üzletet kössünk, hanem hosszú távon is elégedettek lehessünk az újonnan beszerzett autónkkal.

Az alábbiakban bemutatunk néhány kulcsfontosságú szempontot, amelyekre érdemes odafigyelni a gépjármű kiválasztásakor, hogy elkerülhessük a felesleges problémákat.

A jármű állapota

Elsődleges szempont, hogy megvizsgáljuk, milyen a jármű aktuális műszaki állapota. Ellenőrizzük a jármű külsejét és a belső teret is, valamint ügyeljünk a rozsdásodásra és a kopott alkatrészekre. A legjobb, ha a megtekintésre egy tapasztalt szerelőt vagy autókhoz nagyon értő ismerőst/barátot is magunkkal viszünk, hiszen ezek az emberek sokkal hamarabb megtalálják a rejtett hibákat, mint a laikusok.

Neked van már kötelező felelősségbiztosításra kalkulációd a megvásárolni kívánt autódra? Ha még nincs, szerencsére ezt már online is elintézheted bármikor, hogy minél zökkenőmentesebben tudjon lezajlani az autó adásvétele!

https-__www.allianz.hu_ - 2023 október - Cikk10



A kilométeróra állása sok esetben vet fel kérdéseket. Amennyiben a megadott érték gyanúsan alacsony az autó életkorához mérten, akkor érdemes átgondolni a vásárlást, hiszen megeshet, hogy visszaállították a valós álláshoz képest a jobb eladási ár reményében.

Műszaki vizsga és a papírok

Minden esetben ellenőrizzük, hogy a gépjármű műszaki vizsgája érvényes-e, valamint hogy tényleg addig él-e, mint ahogyan azt a hirdetésben láttuk. Amennyiben érvénytelen műszakival indulnánk útnak, egy váratlan rendőri ellenőrzés során kifejezetten kellemetlen és igen költséges helyzetben találhatjuk magunkat, így nem árt az elővigyázatosság.

A papírok aláírása előtt kérjük el az autó szervizkönyvét is, hogy lássuk a lezajlott karbantartási és javítási munkákat. Ebből kiderülhet az is, hogy az előző tulaj mennyire bánt gondosan az autóval, vagy esetleg szerette-e a végsőkig eltolni a felmerülő meghibásodások orvoslását.

Amennyiben az autón még mindig érvényesíthető a gyári garancia, érdemes azt ameddig csak lehet kihasználni. Győződjünk meg arról, hogy a garancia érvényesítéséhez minden dokumentum a rendelkezésünkre áll-e, és hogy azokat az adásvétel során maradéktalanul át is adják.

Vételi körülmények

Amennyiben lehetséges, az eladó hitelességét és a jármű előéletét mindenképpen ellenőrizzük. Mindig kössünk szerződést az eladóval, amiben rögzítve van az állapot és az esetleges problémák felmerülése esetére előre tisztázzuk a garancia/visszavásárlás/kártérítés lehetőségét is.

A használt autó vásárlása komoly befektetés lehet, így érdemes alaposan előkészülni és gondosan ellenőrizni az autót, valamint a vásárlási feltételeket. Ne hagyjuk ki az alapos teszteket, ellenőrzéseket, és mindig az előírásoknak megfelelő szerződést kössünk, hogy ne érhessen minket a későbbiek során semmiféle hátrány.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: