DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 23. szerda
Egyéb

A dolgozói elégedettség felmérésének körülményei

A felmérés nélkülözhetetlen annak meghatározásához, hogy a munkavállalók mennyire elégedettek. Ennek során képet kaphatunk arról is, hogy miben kellene javítani, hogyan tehetnénk vonzóbbá a munkakörülményeket.

Miért is jelentős a szerepe?

Még a legprofibb szakemberek is hajlamosak összekeverni az elégedettséget az elköteleződéssel, bár a kettő összefügg, mégsem teljesen ugyanaz. Ugyan a munkakörülményeivel elégedett dolgozó megfelelőnek tartja a munkahelyi légkört és a mindennapos feladatait, ettől még nem garantált, hogy hosszabb távra is elköteleződik a cég iránt. Érdemes tehát külön kezelni a két fogalmat. 

A CHEQ megoldásainak segítségével egyszerűen kivitelezhetjük a felmérést, ugyanakkor számos területen nagy hasznát vehetjük. Az egész vállalati kommunikációt magasabb szintre emelhetjük. Ez pedig alapjaiban megváltoztathatja a munkahelyről kialakított véleményeket is. 

Mitől függ a dolgozói elégedettség mértéke? Bérezéstől, egyéb juttatásoktól, fejlődési lehetőségektől, az elismeréstől. Ez utóbbinál fontos megállnunk, ugyanis egy globális felmérés arra világított rá, hogy a felmondások 79%-a épp amiatt történik, mert nem érzik megbecsülve magukat. Befolyásoló tényező a munka-magánélet egyensúlya, az elvégzendő feladatok mennyisége, a vállalati kultúra, a vezetőség és még hosszasan sorolhatnánk. 

cheqbot.com - 2023 október - LinkMarketing - 2



Ebből kiindulva láthatjuk, hogy egyedül a magas bérezés nem jelent egyenes utat a dolgozók megtartásához. Fontos az is, hogy megbecsülve, elismerve érezzék magukat. Ez pedig arra serkentheti őket, hogy még nagyobb teljesítményt nyújtsanak, hiszen a pozitív visszajelzés mindig erőteljes húzóerő.

Milyen gyakorisággal érdemes elvégezni a felmérést? 

A néhány kérdésből álló pulzusfelméréseket néhány hetente, a komplexebb, átfogó felméréseket ütemezzük be évenkénti gyakorisággal. Ez utóbbiak természetesen időigényesebbek, mivel akár 50 kérdést is tartalmazhatnak. Eredményt azonban úgy érhetünk el, ha valóban alapos és átfogó felmérést tartunk. A túl gyakran végzett azonban kiválthatja a dolgozók nem tetszését, amivel tulajdonképpen ellentétes hatást érünk el. 

Az évenkénti elégedettség felmérés bőven elegendő ahhoz, hogy a dolgozók számára se legyen megterhelő, illetve a vezetőség is lehetőséget kapjon az optimalizálásra. 

Hogyan érdemes nekilátnunk? 

A lényeges lépések közé tartozik, hogy alaposan megismerjük a célcsoportot, meghatározzuk a felmérés paramétereit, össze kell állítani a komplett kérdéssort. A csatorna kiválasztásánál célszerű a korszerű opciókra hagyatkozni, a papíros kitöltés helyett például a CHEQ applikációt igénybe venni. Ne feledjük a jutalmazást sem, illetve az anonim válaszadás lehetőségét, ezáltal többen is nyitottak lesznek a kitöltésére. 

Mindig tájékoztassuk a munkavállalókat, hogy miért is lényeges mindez. Mint láthatjuk, a kommunikáció a kulcs az elégedettség mérésében is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: