DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Egyéb

Hogyan telepítsük műanyag konyhapanelünket?

Akár fémekről, akár műanyagról beszélünk, minden anyagnak van egy természetes reakciója a hőmérséklet változására. A műanyag konyhacsempék esetében ez a tágulás a hőmérséklet növekedése esetén természetes. Milyen módokon tudjuk úgy felszerelni őket, hogy ez ne okozzon problémát?

Egy kis fizika: ezt jelenti a hőtágulás a gyakorlatban

A műanyagról tudjuk: hő hatására megváltozik a kiterjedése. A Wallplex konyhapanel termékeinek telepítése kapcsán is ez történik: a panelek mérete némileg megnő. Ez azonban nem megy a minőség rovására.

A hőtágulás átlagos mértéke egy műanyag konyhacsempén 0.065 mm/m°K. A gyakorlatban pedig ez pusztán annyit jelent, hogy egy 2 méteres panel esetében 1,5-2 mm-nyi változás lehetséges a méretben télen is, nyáron is. Néhány milliméter biztosítása ezért köztük és a konyhaszekrény között, valamint az illesztéseknél, a panelek szélén elengedhetetlen.

Fúrva vagy ragasztva? A telepítés technikái

A telepítésnél alapvetően két technika közül választhatunk:

- Fúrás: Ez egy praktikus módszer azoknak, akik nagyobb paneleket szeretnének telepíteni, és egyszerűbb is cserélni az elemeket később. Ilyenkor kb. 60 cm-nyi távolságra fúrjuk fel a rögzítési pontokat. Ezt minimum 2 mm-rel nagyobb fúrófejjel végezzük, mint amekkora a csavar. A csavarokra kerülő rozsdamentes acél csavartakaró végtelenül elegánssá teszi az összképet.

Mindemellett így a konyhapanelek telepítése után egyből használhatjuk is konyhánkat. Áthelyezésük után pedig máshol is fel tudjuk még használni a paneleket.



- Ragasztás: Ha szinte “láthatatlan” módon, fúrószerszám nélkül rögzítenénk a fali paneleket, ez lesz a mi módszerünk. A tökéletes tapadás eléréséért viszont figyelembe kell vennünk a falfelület nedvszívó képességét, porózusságát is.

Ezenfelül pedig a helyiség pára- és hőtartalma, valamint a ragasztót érő környezeti hatások is fontosak. Figyeljünk rá, hogy 20 cm-re legyenek egymástól a ragasztási pontok, és ne húzzuk ki semmilyen ragasztóanyaggal, szilikonnal a konyhapanel alsó részét!

Melyiket válasszam?

Kétségtelen, hogy mindegyik módszernek megvan a maga előnye és hátránya is. Ám mielőtt döntenénk valamelyik mellett, vegyünk figyelembe még néhány fontos szempontot.

  1. Mérjük fel a konyhai környezetet!

Tudjuk, hogyan reagál a konyha faltípusa és a tűzhelyünk a hőtágulásra? Másképp viselkedik ugyanis egy kőfal, mint például egy festett felület.

  1. A bőség zavara

Érthető, hogy szeretnénk biztosra menni, ami a panelek stabilitását illeti. Azonban fontos, hogy csak az egyik megoldást válasszuk!

  1. Tájékozódjunk előre!

Mindegyik telepítési módszernek mások a szabályai, ezeknek nézzünk utána! Főképp, hogy hol és milyen sűrűn kell megfúrnunk a konyhapaneleket.

  1. A precizitás fontossága

Ahhoz, hogy a lehető legtartósabbak legyenek falpaneljeink, legalább 24 órán át a konyhában kell őket hagynunk. Így tudják majd felvenni a helyiség hőmérsékletét.

Mindezekre odafigyelve biztosak lehetünk benne: konyhapaneljeink sokáig nemcsak szépek, de tartósak is maradnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: