DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Egyéb

Hogyan érdemes éjszakára felöltöztetni a gyereket?

A hideg idő beköszöntével egyre több szülőnek okoz komoly fejtörést, hogy a gyermek éjszakánként kitakarózik. Az idő egyre jobban lehűl, a legtöbb lakásban pedig még nincs fűtés, főleg akkor, ha központi rendszer szolgáltatja a meleget. Ekkor a kicsi helyes felöltöztetése segíthet.

Gyerek-, valamint körülményfüggő helyzet

A Cseppke hálózsák kiváló szolgálatot tehet, hogy a gyerek ne fázzon az éjszaka folyamán. Ugyanakkor önmagában véve ez sem elegendő, mivel nem nyújt teljes védelmet az éjszakai megfázás ellen. Figyelembe kell venni olyan körülményeket is, mint a plusz takaró, a szoba hőmérséklete, illetve a gyerek aláöltözete.

Elsősorban a szülő döntése, hogy mit ad a gyermekére a hálózsák alá. A plusz takaró hasznos lehet, de jobb, ha tudod, hogy vannak gyerekek, akik elég hamar lerúgják magukról, míg más csöppségek egész éjszaka békésen alszanak a takaró alatt. A legjobb, ha párszor bemész a kicsihez, és ellenőrzöd, hogy ki van-e takaródzva.

A Cseppke online platformján rengeteg hasznos információt, táblázatot és informatív cikkeket találsz a témában. Ennek köszönhetően egyszerűen eldöntheted, hogy milyen aláöltözetet adj a gyerekre.

Ha ellenőrizni akarod, hogy a gyereknek melege van-e vagy fázik, akkor érdemes a kézfeje helyett a nyakához tenni a kezed, így érezheted, hogy izzadt vagy hűvös-e a nyaka.



A legtöbb tipegő gyermeknek van egy olyan időszaka, amikor előszeretettel húzza le lábáról a zoknit, ezzel őrületbe kergetve szüleit. Ráadásul így folyamatosan aggódhatsz, nehogy megfázzon. A megoldást az jelenti, ha a tipegőzsák alá harisnyát adsz a gyerekre. Ám, ha kamáslis Cseppke tipegőről van szó, akkor erre nincs szükség, elég, ha a kamásliba bújtatod a kicsi lábfejét.

A legideálisabb szobahőmérséklet

Nagyon egyszerűen fogalmazva, sem a túl meleg, sem a túl hideg szobai hőmérséklet nem járul hozzá a nyugodt éjszakai alváshoz. Az optimális hőmérséklet körülbelül 22 Celsius-fok nagy általánosságban, de ez lehet akár 21 vagy 23 fok is.

Nyugodt alvás a szülőnek és a babának egyaránt

Nagyon sok kisgyerek folyamatosan rúgja le magáról a takarót. Márpedig a szülő nem szaladgálhat be a szobába tízpercenként, hiszen neki is szüksége van a pihenésre. A megoldást a tipegőzsákok jelentik, melyekben a babák szabadon tudnak mozgolódni alvás közben. Ez alá kerül az aláöltözet attól függően, hogy hány fok van a szobában.

A téli baba hálózsák alá 18-20 Celsius-fokban egy hosszú ujjú body és egy rugdalózó ideális. De akár egy trikót, vékony zoknit és hosszú ujjú pizsamát is felhúzhatsz a kicsire.

20-22 fokban a hosszú ujjú bodyra egy pizsama nadrágot érdemes felhúzni. De a hosszú ujjú pizsama vagy a lábfej nélküli rugdalózó is kellő meleget biztosít a hálózsák alatt.

22 Celsius-fok felett viszont bőven elég, ha csak egy hosszú ujjú body vagy pizsama felső kerül a hálózsák alá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: