DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

Te mi alapján fogod kiválasztani az első munkahelyedet?

Talán addig nem is annyira égető-sürgető ez a kérdés, amíg kézhez nem kapod a diplomádat. Akkor persze már egyből annyira közelivé válik minden, hogy szinte kapkodva kell nekiállni a munkakeresésnek. Éppen ezért azt tanácsoljuk minden utolsó éves hallgatónak, hogy már a felsőoktatási tanulmányai vége felé is foglalkozzon a témával.

Mert hogy bőven akadnak olyan információk, amiknek utána lehet járni. Annál is inkább, hogy ma már számtalan forrás elérhető, amely megkönnyíti a tájékozódást és vele együtt a választást, a döntést is. Mai cikkünkben ezt a témát vesézzük ki egy kicsit.

Keress cég alapján!

Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy olyan oldalakon kezdj el állás után nézelődni, ahol kifejezetten friss diplomásokat keresnek, hiszen itt nem támasztanak majd feléd olyan irreális elvárásokat, mint az x év tapasztalat. Ha pedig közelebbről megnézed a Zyntern.com oldalán hirdető cégeket, akkor látni fogod, hogy a legtöbb név olyan, aki fent van azon az illusztris tagokat felvonultató listán, ahol a fiatalok a legszívesebben helyezkednek el.

Mert bizony már ez is egy szempont, amit nem szabad kihagyni. A fent említett álláshirdető oldal minden évben elkészíti a saját felmérését a friss munkaerőpiaci szereplők között, így nem csupán azt tudhatod meg ebből a listából, hogy sorstársaid, kortársaid mit tartanak fontosnak, hanem azt is, hogy mely vállalatok tudják megugrani az általuk felállított követelményeket.



Persze a saját szempontjaidról se feledkezz meg!

Akadnak nyilvánvalóan egyértelmű szempontok, amely alapján az átlagos munkavállaló úgy dönt, elfogad egy állásajánlatot, vagy épp nemet mond rá.

Ilyen többek között a fizetés, hiszen bármennyire is szívügyünk egy-egy szakma, ha képtelenek vagyunk megélni és előrébb jutni az ott keresett fizetéssel, akkor bizony érdemes a váltásban gondolkodni.

Csakhogy a pénz nem minden, így a mai kezdő munkavállalók számára a megbecsültség, a jó csapatszellem, a fejlődési és karrierlehetőség egyaránt rendkívül lényeges kritérium.

Mivel a Zyntern.com oldalán csakis olyan vállalatok hirdetnek, akik számára a fentiek nem testidegenek, így valóban teljesülhetnek a megálmodott kritériumok.

Azonban nem muszáj az árral együtt haladni, így ha neked más szempontok a fontosabbak, bátran vállald őket. A lényeg te magad vagy, hiszen neked kell majd nap mint nap bejárni dolgozni, neked kell teljesíteni, és ezt csak úgy tudod megtenni, ha a munkád összhangban van az igényeiddel.

Csak őszintén!

A fentiekből kifolyólag elengedhetetlenül fontos, hogy őszinte légy önmagaddal, hiszen csakis úgy fogsz olyan munkát találni, amely valóban a te igényeidnek felel meg. 

Sőt, csak akkor lesz kölcsönösen gyümölcsöző a munkakapcsolat, ha a vállalat felé is ugyanolyan nyíltan és őszintén közvetíted az általad fontosnak tartott értékeket. Bátran vállald fel a véleményed, a preferenciád, hidd el, a cégek értékelni fogják!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: