DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

Mit érdemes tudni a digitális panorámaröntgen kapcsán?

Napjainkban már nem számít újdonságnak a röntgensugárzás, sem az általa létrehozható kép, mely jelentős szerepet tölt be a fogászatban is. Ez a fajta képalkotó eljárás nélkülözhetetlen egy-egy állapotfelmérés során.

A mai korszerű berendezések már alacsonyabb sugárdózis mellett képesek ellátni a szakembereket információval, ez talán segít eloszlatni a röntgennel kapcsolatos negatív érzéseket.

A digitális panorámaröntgen ismérvei

Sok esetben elegendő a 2D panorámaröntgen, azonban előfordulhat, hogy ennél többre van szükség. A Budapest Dental 3D CBCT röntgen szolgáltatását érdemes elvégeztetni ilyen esetben! Ez kifejezetten implantológiai beavatkozásoknál, illetve mikroszkópos gyökérkezeléseknél javasolt.

A klasszikus 2D-s panorámaröntgen legfőbb előnye, hogy gyorsan kiértékelhető, az információ jól látható a monitoron, méghozzá nagy felbontásban. Egy percet sem kell várni és már elemezhető is. Ráadásul a gépen még további nagyítások is elvégezhetők, hogy a kisebb rendellenességek is láthatóbbá váljanak.



A Budapest Dentalnál elérhető Cranex-D panorámaröntgen csökkentett sugárdózisú, ennek következtében, ha feltétlenül szükséges, akár kismamáknál is alkalmazható. Persze hozzá kell tennünk, hogy várandósság idején ellenjavallt a röntgenfelvétel-készítés, tehát ezt az információt semmiképp se tartsuk magunkban, ha fogászati kezelésre megyünk.

Fogászati panorámaröntgen vagy intraorális röntgen?

Előbbi segítségével a felvételen látható az összes fog, azok helyzete, állapota, ez a típus elegendő, amikor nem szükséges egy-egy fogról külön készíteni felvételt. Ezen a módon felderíthetők az állkapocsízületi problémák, tájékozódhatunk a fogágy pusztulásának súlyosságáról, vagyis alapvető állapotfelmérésekhez, fogpótlások tervezésekor elegendő. A hagyományos szájüregi vizsgálatok során gyakran nem látszódnak a szuvasodások, azonban a panorámaröntgen-felvétel segítségével erről is informálódhatunk.

Az intraorális felvételre leginkább gócos fogak alaposabb vizsgálata során lehet szükség. Gyökérkezeléseknél is ez a diagnosztikai eljárástípus javasoltabb. Nagyon jól szemrevételezhetők a gyökerek csúcsai.

Mikor javasolt a CBCT röntgen?

A panoráma és a CBCT felvétel közötti eltérés, hogy előbbivel 2 dimenziós, utóbbival pedig 3 dimenziós kép hozható létre. Pontosabb felvétel nyerhető, amely különösen implantátumműtétek tervezésekor, illetve gyökércsatornák vizsgálatakor válhat szükségessé. Nagy térfogatú, azaz egész szájüreget megjelenítő felvétel és kis térfogatú, részletgazdagabb röntgen is készíthető, ez utóbbi a mikroszkópos gyökérkezeléseknél elengedhetetlen.

Fontos tehát, hogy a beavatkozás, alkalmazási cél függvénye, hogy végül melyik röntgentípus válik indokolttá. Ezt a kérdést mindenképpen bízzuk a szakemberre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: