DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. június 2. péntek
Egyéb

Forma-1: érdekes tények

A Forma-1 minden idők legizgalmasabb versenye. Nem véletlenül nevezik a profi pilóták által vezetett autókat egy meteorit után versenyautóknak.

 xA versenyzés, mint szabadidős tevékenység választása izgalmat teremt. Ha még nagyobb izgalomra vágyik, akkor nézzen be egy kaszinóba. Vagy még jobb, ha kihasználja a technológiát, mielőtt elmegy, és meglátogatja egy online kaszinó felületét. Figyeljen a legjobb kaszinókra, amelyek legálisak és rendelkeznek a szükséges engedéllyel. Velük biztonságos, és ezért nyugodt lesz az utazásod a szerencsejátékok világába. Élvezze kedvére kedvenc kártyajátékait, vagy emlékezzen arra, mi az a félkarú bandita.

Ma már a világ minden pontján vannak rajongói ennek a lenyűgöző sportnak, nemcsak azért, hogy megnézzék a következő futamot, hanem azért is, hogy megtudjanak érdekes tényeket a Forma-1-ről:

1. A motorok legalább 80 000 alkatrészből állnak. Ha az építési minőség csak 99%-os, akkor az autó 80 000 rossz alkatrésszel indul.

2. Egy autó körülbelül száz érzékelőt használ, és az ezeket összekötő vezetékek teljes hossza körülbelül egy kilométer.

3. Egy-egy verseny átlagosan körülbelül két órán át tart, ez idő alatt az F1-es autók motorjai az élettartamuk jelentős részét elveszítik. Mi viszont egy átlagos autó motorjától több mint 10 éves élettartamot várunk.

4. Minden versenyző 4 kilogrammot veszít a súlyából egy verseny alatt. Ez a magas hőmérsékletnek és a túlterhelésnek köszönhető, amelynek alávetik magukat.

5. Egy autó súlya szűk 800 kilogramm, ami egy kisautó súlyának a fele.

6. Az F1-es autó motorja körülbelül 18 000 fordulatot ér el percenként. Ez azt jelenti, hogy a dugattyú másodpercenként 300 lökést tesz meg. Ez háromszorosa egy normál autó sebességének.

7. A pilótáknak gyorsan kell csökkenteniük a sebességet, hogy be tudjanak fordulni egy kanyarba. Ennek következtében a féktárcsák akár 1000 fokra is felmelegedhetnek. Annak érdekében, hogy a következő kanyarban ne hibásodjanak meg, nem acélból, hanem szénből készültek.

8. A hűtőrendszer leeresztése nem tart tovább egy másodpercnél.

9. A leszorítóerő lehetővé teszi a pilóták számára, hogy 300 km/h feletti sebességnél is irányítsák az autót. Enélkül még 160 km/h sebességnél sem tudnák irányítani az autót.

10. 160 km/h sebességnél a leszorítóerő megegyezik az F1-es autó súlyával. Ez viszont azt jelenti, hogy a pilóta képes lenne lenyomni az alagút mennyezetét, és gond nélkül áthajtani rajta.

11. A Forma-1-ben használt versenyabroncsok legfeljebb 100 kilométert futhatnak. Míg a hagyományos abroncsok körülbelül 60 000 kilométert tudnak megtenni.

Az ilyen árnyalatok teszik a Forma-1-es versenyeket a legizgalmasabbá és legkiszámíthatatlanabbá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: