DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A megfelelő macskaeledel kiválasztása

A legtöbb macskaeledel ugyan prémium minőségű alapanyagokból készül, amelyek jobb immunitást, fokozott növekedést és hihetetlen erőt kínálnak, de a kedvencednek minden fejlődési szakaszban különböző vitamin- és tápanyag-kombinációra van szüksége. Ezért sem mindegy, hogy milyen tápot biztosítasz számára.

A macskák alapvető táplálkozási szükségletei

Amikor macskaeledelt vásárolsz a ZebraPets.hu webshopjában, fontos, hogy szem előtt tartsd a macskád alapvető táplálkozási szükségleteit. Ahhoz, hogy egészséges legyen, és megfelelően tudjon boldogulni, szüksége van nagy mennyiségű fehérjére és vitaminokra, ugyanakkor az egészséges zsírok, ásványi anyagok és a víz bevitele is fontos. 

httpswww.zebrapets.hu - 2022 december - Cikk1



Fehérje

Mivel a macskák abszolút húsevők, ezért a boldogulásukhoz főként állati eredetű fehérjére van szükség - legyen az akár csirke, marha, lazac vagy pulyka. Amennyiben a kiszemelt eledel csomagolásán azt látod, hogy 26%-os vagy annál nagyobb fehérjeszinttel rendelkezik, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy minőségi termékre bukkantál.

Zsír

A macskáknak is előnyös az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztása, ezek ugyanis fontos szerepet játszanak az egészséges szőrzet és bőr megőrzésében. Továbbá javítják az immunitást és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Taurin

Az emberek és a kutyák maguk is képesek taurint szintetizálni, a macskák viszont csak táplálék útján tudják bejuttatni a szervezetükbe ezt az aminosavat - nevezetesen hús és tojás fogyasztásával.

Ha a macskák taurinszintje nagyon lecsökken, dilatációs kardiomiopátia alakulhat ki náluk, ami végzetes következményekkel járhat. Ez egy olyan szívprobléma, amelynél a szívizmok elgyengülnek, és nem tudják megfelelően pumpálni a vért, hogy oxigénnel lássák el a test többi részét. De azok a macskák, amelyek nem fogyasztanak elegendő taurint, szemproblémákat is tapasztalhatnak.

Vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek a macskák egészségének megőrzéséhez. A szakértők ezért azt javasolják, hogy az étrendjüknek tartalmaznia kell A-, D-, E- és K- vitamint, riboflavint, niacint, folsavat illetve biotint.

Víz

Egy átlagos macskának körülbelül 261 milliliter vizet kell fogyasztania naponta. Ez sok macskatulajdonos számára kihívást jelenthet, mivel a macskák természetesen nem isznak sok vizet maguktól. A vízfelvételük gyakran a táplálékból történik. Ezért fontos lehet megvizsgálni a kiszemelt macskaeledel víztartalmát is. 

Megfelelőségi nyilatkozat

A macskaeledel csomagolása arról is tartalmaz információkat, hogy az az adott formula milyen életszakaszban lévő macskákat céloz meg. Ebből tehát megtudhatod, hogy kiszemelt macskatáp inkább kiscicáknak vagy idősebb macskáknak való, vagy hogy hasznos-e a fogyás, illetve az egészséges bőr és szőrzet szempontjából.

Ahogy a fentiekből is láthatod, ha némi időt szánsz a keresésre, akkor sokkal nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy olyan minőségi alapanyagokból készült eledelre bukkansz, ami remekül megfelel majd a macskád igényeinek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: