DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Tervezd meg a kültéri világításodat úgy, mint egy profi!

Az otthonod külső megvilágítása könnyűnek tűnhet, de ha sötétedés után végigsétálsz a környékeden, jól láthatod, hogy azért itt is el lehet követni néhány hibát. Láthatsz számtalan, árnyékba rejtett bejárati ajtót, járdát vagy ösvényt, de sokszor ennek az ellenkezője is előfordul, amikor a túl sok fény miatt a kocsibeálló már-már úgy fest, mint egy valódi repülőgép leszállópálya.

Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen elkerülhetőek ezek a hibák. Annak érdekében, hogy tökéletes kültéri világítást alakíthass ki, hoztunk néhány hasznos tippet a ViaLuce Fénystúdió kültéri lámpáinak elhelyezéséhez és azok problémamentes használathoz. 

https-__www.vialuce.hu_ - 2022 szeptember - Cikk2



Valószínűleg már sok helyen van világítás, de igazán hasznos lehet naplemente után egy sétát tenni a ház körül, hogy felfedezd azokat a pontokat, ahol több vagy esetleg kevesebb fényre lenne szükség. Gyorsan rá fogsz jönni, hogy gondosan megválogatott lámpákkal és elegendő fénnyel biztonságosabbá és használhatóbbá lehet tenni a területet sötétedés után is.

Bejárati ajtó

A bejárati ajtó világítása több célt is szolgál. Elsősorban megmutatja az embereknek, hogy hol is kell belépni a házba. Ezenkívül segíthet még elkerülni a megbotlást a lépcsőn, segít megtalálni a csengőt vagy a kulcslyukat, de könnyen láthatóvá válnak általa az ajtóban várakozó vendégek is.

A kényelem és a kellő biztonság érdekében érdemesebb az ajtó két oldalán inkább kisebb fényerejű fényforrásokkal ellátott, esetleg mozgásérzékelős kültéri fali lámpákat használni, ezáltal nem vakít el a fény, mégis kellően láthatóvá válik a bejárat.

Mivel a fali lámpák viszonylag már messziről is láthatók, a megfelelő méret kiválasztása esztétikai szempontból fontos szerepet játszik. Kiindulópontként akár egy mérőszalag is segíthet az ideális méret kiválasztásában. 

Sétányok és lépcsők

Annak érdekében, hogy ne kelljen a sötétben botladozni, a kültéri járdák és ösvények megvilágítására válassz álló, vagy leszúrható lámpatestet, hiszen egyenletes, egymást átfedő fényeikkel kiváló választást jelentenek az utak és lépcsők teljes szakaszának megvilágítására. 

Kerti ösvény megvilágítása során az egységes összkép érdekében válassz szakaszonként egyforma, színben és színhőmérsékletben megegyező kültéri lámpatesteket, és lehetőleg helyezd őket egymáshoz képest szabályos távolságra, így harmóniát teremthetsz velük a kertben.

A kerted büszkeségei

Van egy nagyszerű kerted? Dicsekedj vele éjszaka. Az általános és kiemelő világítás kombinálásával sötétedés után is szemet gyönyörködtető hellyé varázsolhatod kerted, nem beszélve arról, hogy a kerti világítás még a betörőket is elriasztja. 

Válassz egy elsődleges fókuszpontot, és néhány másodlagos elemet. A kertvilágítás kialakítása során használj többféle lámpatípust. Például járdák megvilágítására alkalmas állólámpákat, dísznövényeid kiemelésére, jól irányítható fényű leszúrható lámpatesteket, a kert sötét sarkainak megvilágítására pedig falra, kerítésre rögzíthető LED reflektorokat.

A lehetőségek határtalanok. Használd a fantáziád, és változtasd kertedet otthonod fénypontjává.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: