DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Egyéb

Lando Norris WRC-autóban?

Egy korábbi interjúban Lando Norris arról beszélt, hogy kipróbálná magát egy raliautóban. A WRC-pilóta Oliver Solberg a család privát gyűjteményéből, az M-Sport gyári autót adna az angolnak tesztelésre.

Norris hazájában sikeresen járta végig a pályaversenyzés különböző szintjeit együléses autókkal, majd 2019-ben a McLaren F1-es csapatában kapott versenyzői ülést. Ugyan karrierjének középpontjában eddig az aszfaltos pályákon zajló körversenyek álltak, de már többször beszélt arról, hogy a ralizás iránt is élénken érdeklődik. Néhány héttel ezelőtt egyik szponzora szervezett egy fotózást a Ford márkát a WRC-ben képviselő M-Sport központjában. Az eseményen több videót is készítettek. Norris többek között junior kategóriájú raliautót vezetett és a WRC-futamok közvetítésében szereplő jeleneteket elemeztek.

A történet megjelenését követően a Hyundai gyári WRC-csapat versenyzője, Oliver Solberg a közösségi médián keresztül felajánlotta Norrisnak, hogy látogassa meg őket és válogasson az autóparkjukból. A 2003-as WRC-világbajnok Petter Solberg fia az Ypres Rally szervizparkjában nyilatkozott erről az Autosport magazinnak is:

„Hétfőn reggel küldök neki egy üzenetet, hogy szívesen látjuk a birtokunkon. Jöjjön el hozzánk Svédországba, elég sok különféle raliautó közül válogathat, kipróbálhatja, amelyiket csak szeretné. Jó versenyzőnek és nagyon tehetségesnek tartom, biztos vagyok benne, hogy egy raliautóban is megállná a helyét. Persze ő is felajánlhatná a saját versenyautóját, hogy azt pedig én kipróbálhassam” – tette hozzá mosolyogva Solberg.



Az M-Sport WRC-csapat vezetője, Richard Millener más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a forgatáson, de a hallottak alapján nem habozott lehetőséget ajánlani Norrisnak. „Jó lett volna találkozni vele aznap, de máshol kellett megjelennem. Dolgozik nálunk néhány kolléga, akik korábban a McLarennél álltak szolgálatban, szerintük nagyon izgatott és lelkes volt Lando. Akkor még nem voltunk olyan helyzetben, hogy csúcskategóriás versenyautót adjunk a kezébe. Viszont készek vagyunk a megfelelő előkészítés után lehetőséget adni neki tesztelésre a legújabb Ford Puma WRC-autóban. Vidám és nyitott srác, sosem lehet tudni, mit hoz a holnap. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű dolgokat próbálhatnánk ki közösen.”

Nem Lando Norris az első F1-es pilóta, aki a rali felé kacsingat. Többek között Kimi Raikkönen teljes szezont teljesített a WRC 2010-es és 2011-es szezonjában, Robert Kubica világbajnok lett a WRC2 géposztályban. Valtteri Bottas többször indult havas futamokon, míg Heikki Kovalainen Japánban fut szezont jelenleg. Érdekesség, hogy a belga nemzeti futamok után Jos Verstappen a hétvégén debütált WRC-futamon, ahol egy Rally2-es specifikációjú Citroen C3 kormánya mögött a 60. helyen futott be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: