DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Hőkamerán, hogy milyen forróak a magyar utak

A nyári hőség nem kímél sem élőt, sem élettelent, mint arra a Magyar Közút is igyekezett felhívni a figyelmet. A ritka, hőkamerás felvétel az M7-es autópályán készült, az egyik legmelegebb időszakban.

Természetfilmekben, vagy épp az autó-motorsportban megszokott a hőkamera használata. A sokszor látványos felvételeken a különböző árnyalatokból lehet következtetni a hőmérsékleti viszonyokra, és értelemszerűen minél jobban izzik valami, minél vörösebb, annál komolyabb forróságot jelöl, és bizonyos tekintetben annál kevésbé van az egészséges tartományban.

A közútkezelők ezúttal teljesen hétköznapi körülmények között, munkálatok során vetették be a kamerát, hogy megmutassák, a nyár mit is jelent a közutakon. Jól látszik, hogy az aszfalt egyes helyeken több, mint 48 fokos; ilyen adatokat például a Formula-1-es közvetítések elején szoktunk látni, a pályahőmérséklet grafikáján.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

De az autópályának még a leghidegebb, kék színű részei is bőven 30 fok felett vannak, pedig az már a természetes növénytakaró sávja. A Magyar Közút emlékeztetett, kollégáik ilyen körülmények között végzik nap mint nap a munkájukat, vagy adott esetben még rosszabb helyzetben, hiszen aszfaltozásnál sokszorozódik a hő.

A felvételnek prevenciós célja is van, fokozott óvatosságra intenek minden közlekedőt a hőségriadóban, emlékeztetve a nagy meleg egészségügyi kockázataira, mely az utakon, vezetés közben hatványozottan veszélyforrás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: