DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Sosem adtak el ilyen kevés autót Európában

Csaknem 20 százalékos volt a visszaesés februárban az Unióban – igaz, ebből Magyarországon volt a második legkisebb mértékű a csökkenés az előző hónapban a tavalyi eladáshoz képest.

Összesen 771 486 új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban februárban, 19,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál – írta a borsod24.hu az ACEA adatai alapján dolgozó HVG-re hivatkozva.

auto-eladas



Magyar szempontból azért aggasztók ezek az adatok, mert a magyar gazdaság nagyban függ az európai autóipartól, hiszen a kevesebb eladott példány kevesebb gyártási igényt jelent.

Igaz, hazai szempontból jó hír, hogy Finnország után nálunk volt a második legkisebb a visszaesés: Magyarországon 10 892 új autót helyeztek forgalomba az idén februárban, 1,7 százalékkal kevesebbet a tavaly februárinál.

A 27 tagállam közül csak kettőben nőtt az új autók eladása: Svédországban 5,3 százalékkal és Írországban 4,9 százalékkal. A vezető piacok közül a legnagyobb éves visszaesés Spanyolországban következett be, ott 38,4 százalékos volt a visszaesés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: