DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Online tartalmak határok nélkül

Megállapodásra jutottak a főbb uniós intézmények a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról. A várakozások szerint lehetővé válik, hogy az európai uniós polgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék filmekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra vonatkozó előfizetéseiket.

Az Európai Unió Tanácsa, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között létrejött egyezség értelmében a fogyasztók az EU-n belül ugyanúgy hozzáférhetnének a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban – írja beszámolójában az MTI. Az Európai Bizottság testület szerdai tájékoztatása szerint az új szabályok kötelezőek lesznek minden egyes fizetős online tartalomszolgáltatóra, például az Amazonra vagy a Netflixre nézve is. A térítésmentesen kínált szolgáltatások nyújtói önkéntes alapon szintén felkínálhatják regisztrált felhasználóiknak a tartalmak hordozhatóságát.

hatarok-nelkul



Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos üdvözölte az egyezséget, amely szerinte kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. "Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik majd kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket" - hangsúlyozta.

"A digitális technológiák új lehetőségeket kínálnak arra, hogy otthonunktól távol is élvezhessük a kulturális tartalmakat, ezért nagy igény mutatkozik irántuk. A megállapodás új kapukat nyit a polgárok számára, s egyúttal jobban védi az alkotókat és mindazokat, akik részt vesznek a kulturális és sportesemények létrehozásában" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: